Kompot z papierówek
Kompot będzie jaśniejszy, jeśli damy troszkę mniej cynamonu. Ja lubię cynamonowy smak, więc go nie szczędzę, choć jabłka same w sobie są bardzo aromatyczne, więc z mniejszą ilością cynamonu kompot też będzie pyszny.
Papierówek mam pod dostatkiem, bo w ogrodzie posiadam jabłonkę papierówkę, która co roku obficie owocuje, obdarzając nas sporą ilością jabłek, które staram się jakoś spożytkować. Powstają więc szarlotki, kompoty, no i jabłka są też chrupane na surowo, bo są wyjątkowo słodką i soczystą odmianą. A oprócz tego jabłonka ma ładny, formowany przez nas od lat kształt parasola, więc oprócz tego, że owocuje, jest też niewątpliwą ozdobą ogrodu.
Składniki:
Kompot będzie jaśniejszy, jeśli damy troszkę mniej cynamonu. Ja lubię cynamonowy smak, więc go nie szczędzę, choć jabłka same w sobie są bardzo aromatyczne, więc z mniejszą ilością cynamonu kompot też będzie pyszny.
Papierówek mam pod dostatkiem, bo w ogrodzie posiadam jabłonkę papierówkę, która co roku obficie owocuje, obdarzając nas sporą ilością jabłek, które staram się jakoś spożytkować. Powstają więc szarlotki, kompoty, no i jabłka są też chrupane na surowo, bo są wyjątkowo słodką i soczystą odmianą. A oprócz tego jabłonka ma ładny, formowany przez nas od lat kształt parasola, więc oprócz tego, że owocuje, jest też niewątpliwą ozdobą ogrodu.
Składniki:
- 2,5 litra wody
- ok 1 kg jabłek papierówek
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- cukier ( wg uznania - ja daję 4 łyżki )
- Jabłka myjemy. Nie obieramy, lecz tylko tniemy na cząstki. ja dzielę 1 jabłko na ćwiartki i wycinam gniazdo nasienne
- Zagotowujemy wodę z cukrem, cukrem waniliowym, goździkami i cynamonem. Gdy zacznie się gotować wsypujemy jabłka i doprowadzamy kompot do wrzenia. Wówczas wyłączamy gaz i przykrywamy kompot przykrywką. Pozostawiamy do odstania i wystudzenia
- Kompot najlepszy jest po kilkugodzinnym odstaniu
Komentarze
Prześlij komentarz