Naleśniki z serem i jagodami
Jagodowy czas, więc korzystam z niego i co rusz przyrządzam coś z jagodami. Tym rzem były to naleśniki z jagodami i serem. Wyszły bardzo smaczne, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ciasto na naleśniki robię wg stałej receptury, którą opiszę pokrótce poniżej, a bardziej zainteresowanych odsyłam do posta Naleśniki - przepis podstawowy ( KLIK ).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcclIFgBcoPG_aPtYE038YLoMejf_8dOGPO6PmFgv_O2IFtf1aeGlZ8jdqZZ0E3MY8NJcShI4q0f4poyjH6k5Okgxs2r8hYVUfbw2Z-FQHHrdNMP2NPZLF15dP4I59SchqnG8yYyKSwaU/s640/Slajd3.JPG)
Składniki: ( na ok 15 naleśników )
Na ciasto:
Jagodowy czas, więc korzystam z niego i co rusz przyrządzam coś z jagodami. Tym rzem były to naleśniki z jagodami i serem. Wyszły bardzo smaczne, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ciasto na naleśniki robię wg stałej receptury, którą opiszę pokrótce poniżej, a bardziej zainteresowanych odsyłam do posta Naleśniki - przepis podstawowy ( KLIK ).
Składniki: ( na ok 15 naleśników )
Na ciasto:
- 250 ml ( szklanka ) mleka
- 250 ml wody mineralnej ( ja daję lekko gazowaną )
- 2 jajka
- 200g mąki pszennej + ewentualnie 2 łyżki
- szczypta soli
- łyżka oliwy/ oleju
- olej do smażenia ( ok 2 łyżki )
Składniki na farsz serowy:
- 40 dkg sera białego
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- + 3 - 4 łyżki masła do podsmażenia gotowych naleśników
Dodatkowo: ok 1,5 szklanki borówek i cukier puder do posypania gotowych naleśników
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby nie było grudek ( przeważnie robię go w takim naczyniu - miarce z rączką, bo posiada dzióbek i ciasto łatwo się wylewa nie kapiąc potem po całej kuchni )
- Ser, żółtka, cukier i śmietanę ucieramy w malakserze na gładką masę ( lub ręcznie, ale ser wtedy nie będzie taki gładki ).
- Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Przed wylaniem na patelnię ciasta skrapiamy ją kilkoma kroplami oleju i energicznymi ruchami rozprowadzamy tłuszcz na gorącej patelni. Naleśnik podsmażamy na jasnozłoty kolor i przewracamy na drugą stronę, aby również lekko się przyrumienił
- Naleśniki smarujemy niezbyt grubą warstwą sera, jedną połowię posypujemy borówkami, przykrywamy ta część druga połówką i jeszcze raz składamy na pół, aby powstał a la trójkąt
- Na patelniach lub patelni ( jeśli będziemy to robić etapami ) rozgrzewamy po łyżce masła, układamy na niej naleśniki i podsmażamy z obu stron na ładny złoty kolor
- Serwujemy posypane cukrem pudrem
Świetne! muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńSuper naleśniki, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńPyszny, letni obiad, uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWpadam jutro :D
OdpowiedzUsuń