Placki z cukinii i ziemniaków
Placki z cukinii i ziemniaków to pyszna odmiana placków ziemniaczanych. Są na prawdę wyborne, troszkę inne od placków ziemniaczanych, ale niesamowicie smaczne. Można je podawać jako dodatek do mięs, albo zjeść z warzywami jako obiad bezmięsny. Ja właśnie tak je podałam wczoraj, bo jak jest upalnie na mięso nie mam ochoty. Zjedliśmy je z fasolką szparagową z bułką i masłem i obiad był na prawdę sycący.
Z podanej ilości składników wychodzi ok 10 placuszków.
Składniki:
Placki z cukinii (KLIK )
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvGMNXI-yX7bACKMzA_fr9adyCpkr2QoIgz0eVd03h7-7z7WBg8ve4gpa-znotbHgsyWDiNbNb3T4_DbuBUDRb-A0d-yt8ETEQK-ijF12_Ep9W77diG0YFvl73YnztPjO2nEOgnrMAkGA/s200/Slajd1.JPG)
Placuszki z cukinii i żółtego sera (KLIK )
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxPM4zNkpXS-9KlxA6ypjiIL7eo_Bl3_CIwVcilxFwWMbumKvKj6f2R8B12aM3eDpG2UgfpB0gEl0kk0xqPecBGo4YtPqe0phcQo1B3qp8SUrQN872mAUmXV_2rC8lAtM65dKehhKURIiL/s200/IMG_0002+%28Kopiowanie%29.JPG)
Placki z cukinii i ziemniaków to pyszna odmiana placków ziemniaczanych. Są na prawdę wyborne, troszkę inne od placków ziemniaczanych, ale niesamowicie smaczne. Można je podawać jako dodatek do mięs, albo zjeść z warzywami jako obiad bezmięsny. Ja właśnie tak je podałam wczoraj, bo jak jest upalnie na mięso nie mam ochoty. Zjedliśmy je z fasolką szparagową z bułką i masłem i obiad był na prawdę sycący.
Z podanej ilości składników wychodzi ok 10 placuszków.
Składniki:
- ok 40 dkg cukinii
- ok 40 dkg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Cukinie myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy
- Cukinie, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarełku o dużych oczkach
- Całość solimy i zostawiamy na kilka minut, aby warzywa puściły sok. Odcedzamy wodę ( ja daję warzywa na duże sitko i czekam aż się odsączą)
- Do warzyw dodajemy jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną
- Wciskamy ząbek czosnku i doprawiamy pieprzem
- Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony, aż placki ładnie się zbrązowią
Placki z cukinii (KLIK )
Placuszki z cukinii i żółtego sera (KLIK )
Takiej odmiany placków ziemniaczanych jeszcze nie próbowałam... :)
OdpowiedzUsuńDo zrobienia...!
Robiłam już placki z cukinii, często robię ziemniaczane ale to połączenie wykorzystałam po raz pierwszy.
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne, jadłam jako deserek, posypane cukrem.
Oczywiście do wersji deserowej nie dodałam czosnku i pieprzu.
Ważne było to odcieknięcie soku inaczej wyszłaby papka nie do usmażenia.
Kolejny świetny przepis - dzięki:)
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)
UsuńWłaśnie je robię :) Zobaczymy - poprzednie dwie wersje były świetne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowałam, placuszki rewelacyjne!!!:)
OdpowiedzUsuń