Placuszki z cukinii
Bardzo proste danie czy przekąska. To po prostu plasterki cukinii panierowane w mące, jajku i bułce. Ja bardzo lubię taką cukinię. Smażę ją na oleju na patelni i wychodzą pyszne cukiniowe placuszki.
Składniki:
- cukinia
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- sól
- olej do smażenia
- Cukinie myjemy, wycieramy i kroimy na krążki ok centymetrowej grubości
- Krążki cukinii oprószamy solą, a następnie panierujemy jak kotleta, czyli w mące, roztrzepanym jajku z odrobiną soli i w bułce tartej
- Smażymy na oleju z obu stron do ładnego zrumienienia. Powinniśmy smażyć na niezbyt dużym ogniu, bo jak panierka zbyt szybko się zrumieni, to cukinia nie zdąży zmięknąć
Pycha ! Dziś zrobię :)
OdpowiedzUsuńMój tata takie robił kiedy byłam mała :) To mój smak dzieciństwa! Dziękuję za przypomnienie i pozdrawiam weekendowo :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię dania z cukinii - obrodziła jak co roku na działce. Polecam spróbować tych placuszków zastępując pietruszkę tymiankiem z dodatkiem sosu czosnkowego. Rewelacja.
OdpowiedzUsuń