Ryż z jagodami ( borówkami )
Bardzo proste danie, które w dzieciństwie jadało się u nas w domu na obiad np w piątki. Mi ono niezmiennie smakuje do dziś i robię go, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam czasu nic ugotować. Bo takie smaczne danie przygotowuje się błyskawicznie. Ryż z borówkami, a wcześniej, jak tylko pojawiają się truskawki, to ryż z truskawkami, musi zagościć na moim stole przynajmniej raz w sezonie, choć zazwyczaj wracam do niego nie raz.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2ETQb3yI9rwE9ZX3SJxTpB3AHJArSqp3UiBKSlaEAJ781y6a1SFpjb8mdpXm6cg75_kW1ZjNxujy48x45EeKFHIHG_8oitEvqfXySQWqzxxnt-SzfmOqkeQfTrbFMxG2GRLKYTVrt0-4/s640/Slajd3.JPG)
Składniki: ( na 2-3 porcje )
Bardzo proste danie, które w dzieciństwie jadało się u nas w domu na obiad np w piątki. Mi ono niezmiennie smakuje do dziś i robię go, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam czasu nic ugotować. Bo takie smaczne danie przygotowuje się błyskawicznie. Ryż z borówkami, a wcześniej, jak tylko pojawiają się truskawki, to ryż z truskawkami, musi zagościć na moim stole przynajmniej raz w sezonie, choć zazwyczaj wracam do niego nie raz.
Składniki: ( na 2-3 porcje )
- 2 torebki ryżu po100 g
- 1 opakowanie kefiru 380/ 400 g
- 3 łyżki cukru
- 1,5 szklanki borówek
- Ryż gotujemy do miękkości wg wskazówek na opakowaniu. Ja gotuję ryż do tego dania w połowie mleka i połowie wody. Dodaję szczyptę soli
- Borówki myjemy i przebieramy. Z borówek, kefiru i cukru miksujemy koktajl
- Ugotowany gorący ryż formujemy na kształt kulek i polewamy przygotowanym koktajlem jagodowym
Jeden z moich ulubionych letnich obiadków!
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze czegoś takiego nie jadłam...
OdpowiedzUsuńOj, zainspirowałaś mnie...
Jak dla mnie pyszne jedzenie. I smak dzieciństwa! Spróbuj, może też Ci posmakuje!:)
Usuńczy zamiast kefiru może być jogurt
OdpowiedzUsuńPewnie, że może być jogurt
Usuń