Jedyne
drzewo owocowe w moim ogródku to jabłonka papierówka, która co roku
obdarza nas ogromną ilością jabłek, pysznych, pachnących i soczystych
papierówek. W tamtym roku postanowiłam spożytkować je nie tylko na
kompot czy do gryzienia na surowo, choć są pyszne w swej naturalnej
postaci, ale też sporządzić z nich ciasto - wyszło wyśmienite. Ten placek robię już któryś raz z kolei ( w tamtym roku dwa razy, w tym pierwszy, ale
myślę, że nie ostatni raz - póki starczy papierówek).
Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach 27 x 37 wyłożonej papierem do pieczenia.
Z
krojeniem ciasta trzeba poczekać, aż ostygnie. Ciepłe bardzo źle się
kroi i kruszy, ale gdy ostygnie i trochę stężeje można go bardzo łatwo
pokroić, choć jedzone na ciepło tez jest pyszne, ale wtedy tak ładnie
nie wygląda.
Na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2,5 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie jabłkowe:
- 2,5 kg jabłek papierówek
- 10 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:
- 3 łyżki masła
- 7 łyżek cukru
- 0,5 szklanki mąki
- małe opakowanie płatków migdałowych
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika.
- W tym czasie jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie siekamy ręcznie lub na tarce na cienkie talarki. Pocięte jabłka zasypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem. Delikatnie mieszamy.
- Z masła, maki i cukru zagniatamy kruszonkę, tak aby uzyskać konsystencję grudek. Na koniec dodajemy do niej płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
- Większy kawałek ciasta z lodówki wałkujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja użyłam blachy 27x37 cm ) tak aby ciasto zachodziło ok 1 - 1,5 cm na boki blaszki. Na ciasto wykładamy jabłka, a na nie ucieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.
- Wierzch ciasta posypujemy kruszonką przygotowana z podanych wyżej składników.
- Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 50 minut aż wierzch lekko się zrumieni.
- Podajemy na ciepło lub na ziemno, można serwować z lodami o smaku śmietankowym lub waniliowym.
Uwielbiam papierówki a szarlotka znimi to niebo w gębie ;D
OdpowiedzUsuńU mnie w zeszły weekend była szarlotka :)
OdpowiedzUsuńTwoja pysznie wygląda :)
Ciasto b. dobre tylko ja jeszcze ubiłem te białka które zostały z ciasta :) POLECAM!!
OdpowiedzUsuń