Spaghetti alla carbonara
Wczasy się skończyły i czas wracać do pracy i do blogowania:). Spaghetti alla carbonara zrobiłam jeszcze przed wyjazdem. Dziś dodałam zdjęcia i przedstawiam to włoskie danie. Do przyrządzenia tego spaghetti zainspirowała mnie moja sympatyczna Czytelniczka Kasia. I tak oto jest przepis na to smaczne włoskie danie. Spaghetti przyrządził mój mąż, więc to właściwie jego przepis. Ja tylko spisałam. Ale było smacznie i sycąco, więc mogę go z czystym sumieniem polecić.
Składniki:
- 200 g makaronu
- 3 żółtka
- 150 g boczku
- 1 mała cebula
- 5 łyżek śmietany 18%
- 100 g sera parmezan
- sól, pieprz
- Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę
- Boczek podsmażyć na patelni, aż się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Jeśli boczek był tłusty i tłuszczu jest zbyt dużo, ja część odlewam. Do boczku dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Do miski wrzucić 3 żółtka, dodać śmietanę i ser oraz sól i pieprz.. Wszystko razem wymieszać do uzyskania gładkiej struktury
- Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do smażącego się boczku. Dokładnie wymieszać, tak aby makaron pokrył się boczkiem i cebulą
- Zmniejszyć płomień pod patelnią z makaronem i dodać sos śmietanowy
- Podgrzewać tak długo, aż się ser rozpuści. Uważać, żeby nie zrobiły się grudki (żółtko nie może się ściąć)
- Podawać od razu po przyrządzeniu
Witamy po urlopie :) Makaronik wygląda pysznie! Robiłam kiedyś podobny :)
OdpowiedzUsuńmoja rodzina była by zachwycona takim daniem:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuńWitam:)
OdpowiedzUsuńNie było mnie przez jakiś czas i dzisiaj znalazłam taką niespodziankę.
Ślicznie dziękuję za ten przepis, w sobotę zrobię właśnie takie danie.
Pozdrawiam:)*
Kasia K.
Witaj! Daj znać, jak wyszło:) Pozdrowienia A
Usuń