Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą
Już
od dawna chodziła za mną smażona wątróbka drobiowa z dużą ilością
cebulki i z jabłkami. To bardzo proste, ale jedno z ulubionych dań w
naszym domu. Wątróbkę przyrządzałam zwykle tylko z cebulką. Jakoś jabłko
niezbyt mi tutaj pasowało, choć jabłka bardzo lubię. Ale któregoś dnia
postanowiłam coś odmienić w tym naszym daniu i mimo skwaszonej miny
mojego męża dodałam do wątróbki pokrojone w ósemki jabłka. I co? ...... I
tak już zostało, czyli jadamy wątróbkę z jabłkami i cebulką. Jabłka nie
zmieniają smaku wątróbki, czego obawiał się mój mąż przyzwyczajony do
jej tradycyjnego smaku, a są ciekawym dodatkiem do dania.
Wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu. Posolenie przed lub w trakcie smażenia powoduje, że robi się twarda.
Jabłka
dokładnie myję i nie obieram. Skórka po upieczeniu ładnie odchodzi od
jabłka. Oczywiście można je też obrać, ale wydaje mi się, że ze skórką
lepiej zachowują podczas pieczenia swój kształt.
Do
potrawy nie dodaję żadnych przypraw oprócz soli, choć wiem, że
niektórzy dodają pieprz i zioła np. majeranek. Wydaje mi się, że smak
wątróbki jest tak wyrazisty, że nie ma konieczności poprawiania tego
smaku, ale to oczywiście kwestia gustu.
- 60 - 70 dkg wątróbki drobiowej
- 1 - 2 kwaskowate jabłka
- 4 cebule
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia wątróbki
- sól
Sposób wykonania:
- Wątróbkę umyć, odsączyć i oczyścić z błon, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące
- Cebulę pokroić w półplasterki. Jabłka umyć i pokroić w ósemki
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę. Lekko ja posolić, bo wówczas szybciej mięknie. Smażyć do momentu, aż zmięknie i uzyska lekko złoty kolor. Następnie przełożyć do miseczki
- Na tej samej patelni smażyć następnie wątróbkę dolewając nieco oleju. Po kilku minutach smażenia odwrócić wątróbkę na drugą stronę i dodać jabłka. Smażyć kolejnych kilka minut
- Gdy wątróbka jest już usmażona, połączyć ją z cebulką na jednej patelni, pomieszać i chwilkę razem podsmażyć na małym ogniu
- Wątróbkę serwować z chlebem lub ziemniakami. Solić na talerzu wg. uznania
kocham jeść wątróbkę drobiową
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś i potwierdzam, że jest pyszna!
OdpowiedzUsuńOstatnio miałam też okazję jeść wątróbkę z papryką i pieczarkami i bardzo mi przypadła do gustu!
U mnie też się tak jada, jest faktycznie bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuńA z pieczarkami muszę zrobić bo bardzo lubię pieczarki:)
Z pieczarkami jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że będzie bardzo smaczna. i zapewne kiedyś wypróbuję:)
Usuńz jabłkami i cebulką jest rewelacyjna! robie już drugi raz :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe danie i do tego szybkie .
OdpowiedzUsuńBardzo polecam .Mniam !
To przepis starofrancuski. danie znam od wczesnego dzieciństwa, wątróbka (bez żadnej mąki!) smażona na maśle z cebulką i jabłkiem (nie każde się nadaje), żadnego majeranku, ziół, tylko sól ew. odrobina pieprzu.
OdpowiedzUsuńKażde danie można modyfikować wg własnego upodobania,Polacy jadają trochę inaczej niż Francuzi mniej mdło :-)
Usuńsuper przepis , polecam !
OdpowiedzUsuńTo było przepyszne, dziękuję! Polecam...
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis, zrobiłem, rzeczywiście niebo w gębie ! :)
OdpowiedzUsuń