Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Naleśniki z pieczarkami i serem jadłam kiedyś w jakimś lokalu gastronomicznym. Moje wyszły bardzo podobne w smaku, a że tamte bardzo mi smakowały, więc i z moich byłam zadowolona. Przepis prosty, w miarę szybki i danie całkiem smaczne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuP-9KQ_EQtnACmKAHiJJh5XaXEYdmnPsL8LberBioD1B1M2tTAPxHWKJkAUebzVPZjCaKN6YNF06auH4WwZz57U_Pnki-IaOKmaxcdaq7BJiBuQZIOGP3mAX-2xmKXFxSZ3ogFnjIwF4/s640/Slajd1.JPG)
Składniki: (na ok 15 naleśników)
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 15 - 20 dkg sera żółtego
Dodatkowo: 3 - 4 cebule do podsmażenia i nałożenia na naleśniki + olej do jej usmażenia
Sposób wykonania:
Naleśniki z pieczarkami i serem jadłam kiedyś w jakimś lokalu gastronomicznym. Moje wyszły bardzo podobne w smaku, a że tamte bardzo mi smakowały, więc i z moich byłam zadowolona. Przepis prosty, w miarę szybki i danie całkiem smaczne.
Składniki: (na ok 15 naleśników)
- Składniki i przepis na ciasto naleśnikowe można znaleźć TUTAJ
- Składniki na farsz:
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 15 - 20 dkg sera żółtego
Dodatkowo: 3 - 4 cebule do podsmażenia i nałożenia na naleśniki + olej do jej usmażenia
Sposób wykonania:
- Ciasto naleśnikowe robimy według przepisu znajdującego się TUTAJ
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno pokrojoną cebule i chwilę smażymy, aż do ładnego zeszklenia . Następnie dorzucamy do niej posiekane pieczarki. Wszystko solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy razem, aż do odparowania płynu spod pieczarek
- Na drugiej patelni przygotowujemy cebulę na wierzch naleśników: kroimy ją w piórka i smażymy na oleju na wolnym ogniu, aż ładnie się zeszkli. Na początku smażenia można ją delikatnie oprószyć solą, wówczas szybciej zmięknie
- Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach
- Na każdy placek naleśnikowy nakładamy farsz z pieczarek, posypujemy go startym serem żółtym. Całość zawijamy w rulonik lub składamy w kopertę i podgrzewamy chwilę z obu stron na patelni, aby ser się nieco stopił i całość była ciepła
- Po nałożeniu naleśników na talerze nakładamy na każdy nieco zeszklonej cebuli
Świetne na obiad;)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńwszystko super...ale proponuje soli uzywac na koncu, tylko do doprawienia...gdyz powoduje szybkie wytracanie sie sokow z produktow, czyli ich wysuszanie i pozbawia smaku...pozdrawiam NEMO
UsuńDo cebuli na wierzch naleśników przy smażeniu proponuję dorzucić boczek wędzony pokrojony w słupki, ząbek posiekanego drobniutko czosnku, ciutka klasycznej przyprawy do grilla, odrobina pieprzu,a całość nabierze dodatkowego smaku a jadło będzie przednie. Można również zrobić sos, np. grzybowy i maczać każdy kąsek w sosie przed spożyciem.
OdpowiedzUsuńKrzysztof - Szczecin kiko111@tlen.pl
Piszcie Panie do mnie, przyjadę, pomogę ( nie tylko w gotowaniu :) ), doradzę, pozdrawiam