Sernik bez sera czyli ciasto styropian
Sernik bez sera zwany dość topornie styropianem jest delikatnym, mięciutkim ciastem, które musi posmakować każdemu. Zawiera w sobie też wiórki kokosowe, a więc oprócz amatorów serników zadowoli też gusta tych, którzy uwielbiają kokos. Ja zdecydowanie należę do jednych i do drugich. Choć ciasto nie jest tak naprawdę sernikiem, to smakuje jak sernik i wszyscy, którzy go próbują, tak właśnie myślą. Sernik z nutą kokosową. Na prawdę smaczne ciasto. Jeśli chcemy nim poczęstować gości, to należy go upiec dzień wcześniej, bo świeże bardzo źle się kroi.Ciasto z podanej ilości składników należy piec na dość dużej blaszce. Ja upiekłam go w formie o wymiarach: 24x35. Może też być troszkę większa.
Składniki:
Na ciasto:
Sposób wykonania:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjArYmaLZDFsrAgn1FJtThmPav0DgV60mQuGmlu1hDRWmSvdChTDTv-rVSu9HWDFpCZwjJ79eHtKSXbKQXiar103AQaQqPRweS61_GcXgpAWkIpyN4yRghqTgUYTm1mK5UiBw0nOvRk7tc/s1600/Slajd3.JPG)
Sernik bez sera zwany dość topornie styropianem jest delikatnym, mięciutkim ciastem, które musi posmakować każdemu. Zawiera w sobie też wiórki kokosowe, a więc oprócz amatorów serników zadowoli też gusta tych, którzy uwielbiają kokos. Ja zdecydowanie należę do jednych i do drugich. Choć ciasto nie jest tak naprawdę sernikiem, to smakuje jak sernik i wszyscy, którzy go próbują, tak właśnie myślą. Sernik z nutą kokosową. Na prawdę smaczne ciasto. Jeśli chcemy nim poczęstować gości, to należy go upiec dzień wcześniej, bo świeże bardzo źle się kroi.Ciasto z podanej ilości składników należy piec na dość dużej blaszce. Ja upiekłam go w formie o wymiarach: 24x35. Może też być troszkę większa.
Składniki:
Na ciasto:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 5 białek
- 1 litr śmietany 18%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 małe budynie śmietankowe bez cukru lub jeden duży
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g wiórków kokosowych
- łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części - jedna może być nieco większa od drugiej. Nieco mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą częścią wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem. Ciasto smarujemy cienko powidłem śliwkowym
- Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli. Partiami dodawać cukier i dalej miksować. Następnie dodać śmietanę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i masę wylać na spód. Na wierzch zetrzeć na tarełku o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę
- Kroić po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień
Czy można użyć budyniu czekoladowego?
OdpowiedzUsuńWitam, a ta śmietana to ma być UHT ? a budyń mały to taki na 0,5 litra mleka? z góty dziękuję i pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńDajemy gęstą kwaśną śmietanę 18%, a mały budyń to właśnie taki na pół litra mleka. Pozdr A
UsuńCzy chodzi o taką śmietanę w kubeczku gęstą czy zwykłą?
OdpowiedzUsuńŚmietana powinna być gęsta
UsuńPyszne ciasto robiłam w Niedziele ale już nie mam pysznie u pani i mam wiele przepisów od pani wypróbowanych pozdrawiam Ewa Sanok
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie :) na Jaki wymiar blaszki do pieczenia jest ten pszepis ??
OdpowiedzUsuńWitam! :)Wymiar jest podany we wstępie do przepisu ( 24x35). Życzę udanych wypieków:)
Usuńwygląda obłędnie zrobię na sobotę
OdpowiedzUsuń