Pasta z makreli do pieczywa
Pyszne smarowidło do pieczywa, które można przyrządzać na wiele sposobów, a bazą jest wędzona makrela. Tym razem przyrządziłam pastę z makreli z dodatkiem jajek, ogórków konserwowych, szczypiorku i majonezu. Smakowała wybornie, mąż się zachwycał, a cała pasta zniknęła w oka mgnieniu.
Bardzo dobrze smakuje tak przyrządzona pasta na chlebie z dodatkiem zielonej sałaty, ale bez niej też jest doskonała.
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 średnie ogórki konserwowe
- niewielki pęczek szczypiorku
- 2 duże łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- ewentualnie sałata
- Makrelę obieramy ze skóry i mięso oddzielamy od kręgosłupa oczyszczając go z ości. Rozgniatamy widelcem
- Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki i rozgniatamy widelcem
- Ogórki kroimy w drobniutką kosteczkę
- Szczypiorek siekamy drobno
- Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy majonez i wszystko razem mieszamy
- Podajemy z pieczywem. Smaczne w towarzystwie liści sałaty
Podawali nam kiedyś taką w stołówce. Chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńja robię dokładnie tak samo ;-)
OdpowiedzUsuńchociaz juz dawno nie mialam..
pycha!!
Ostatnio objadam sie makrela wedzona-a to sama,a to sama z chlebem,a to z pasta z makreli. Pasty robie rozne-ostatnio z twarogiem-pycha! Musze sprobowac tego przepisu!
OdpowiedzUsuńMam pytanie...ile waży Twój mąż?
OdpowiedzUsuńPycha! Robiłam już wiele razy z tego przepisu! Ta pasta,to moja ulubiona. Z ketchupem też robiłam-też pycha! Ale ta lepsza;-) Milena
OdpowiedzUsuńMileno! Cieszę się, że skorzystałaś z moich przepisów na pasty rybne. Też je lubię! Zapraszam po inne przepisy! Pozdrawiam :)
Usuń