Surówka z białej kapusty i pora
Dziś kolejna z moich surówek, których przyrządzam cale mnóstwo. Trudno wyobrazić sobie drugie danie bez surówki, więc gdy serwuję na obiad jakieś mięso trudno go sobie wyobrazić bez towarzystwa surówki. Dziś surówka z białej kapusty z porem, marchewką, jabłkiem i kiszonym ogórkiem.
Składniki:
- pół główki małej kapusty
- 1 duży por
- marchewka
- jabłko
- 3 duże twarde kiszone ogórki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki majonezu
- Kapustę drobno szatkujemy i delikatnie oprószamy solą. Mieszamy i odstawiamy
- Białą część pora kroimy w półplasterki, marchewkę, jabłko i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach
- Kapustę mocno uciskamy w dłoniach, tak aby puściła sok i nieco zmiękła. Sok odlewamy, a kapustę mieszamy z pozostałymi warzywami.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i 3 łyżkami majonezu. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na godzinę, aby składniki się "przegryzły"
Komentarze
Prześlij komentarz