Wiosenna sałatka z rzeżuchą
Smaczna i zdrowa wiosenna sałatka. Prosta i szybka w wykonaniu, a bardzo dobrze zaspakajająca głód. Z dodatkiem rzeżuchy - atrybutu wiosny i Wielkanocy. U nas do sałatki została wykorzystana rzeżucha z pierwszego wiosennego wysiewu. Teraz na spodeczku rośnie kolejna dawka witamin, a na Wielkanoc stół i talerze przystroi rzeżucha z kolejnego wysiewu.
Sałatka jest sycąca, bo zawiera sporą porcję białka w postaci jajek i sera feta.
Składniki:
- 1 gotowy mix sałat ( ja kupuję gotową mieszankę kilku sałat - liście są umyte, poszarpane, gotowe do użycia )
- 2 ogórki gruntowe lub połowa ogórka wężowego
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 opakowanie sera feta 200g
- spora garść rzeżuchy
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- Sałatę wsypać do salaterki
- Ogórka/i obrać i pokroić w kostkę. Umieścić na sałacie
- Ser feta pokroić w kostkę i dodać do warzyw
- Jajka ugotowane na twardo pokroić w ćwiartki i dodać do sałatki
- Na jajkach umieścić pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe
- Całość skropić oliwą i posypać rzeżuchą
- Dosalać i doprawiać pieprzem na talerzu ( wg uznania - feta jest słona )
masz cudowne przepisy ...uwielbiam Twojego bloga. gotujesz tak NORMALNIE dla ludzi a nie na pokaz...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dzięki za miły wpis:)
Usuńsuper wygląda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam fioła na punkcie sałatek. A Twoja wygląda tak apetycznie. Kipie kolorami i świeżością. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń