Crumble to szybki i smaczny deser, który doskonale smakuje, zwłaszcza na ciepło. Ten typ deseru, czyli po prostu owoce zapieczone pod kruszonką, wywodzi się z Wysp Brytyjskich. Świetnie nadają się do niego lody waniliowe czy śmietankowe lub bita śmietana dopełniając całości. Ja zrobiłam 3 kokilki i podaję przepis na taką właśnie ilość
Do kruszonki dodałam nieco otrębów pszennych, zawsze to trochę zdrowiej niż bez nich:) Cukru użyłam trzcinowego, a migdałów - w płatkach.
Składniki: ( na 3 kokilki)
- 3 średnie jabłka
- szczypta cynamonu
- łyżka cukru
- łyżka soku z cytryny
- 30 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 3 łyżki cukru ( najlepiej trzcinowy )
- garść płatków migdałowych
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny
- Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu, aż jabłka będą półmiękkie. Doprawiamy szczyptą cynamonu i łyżką cukru ( wg uznania - jak jabłka są słodkie - można pominąć dosładzanie )
- Przygotowujemy kruszonkę: masło zagniatamy z mąką, cukrem ( ja użyłam trzcinowego ), otrębami pszennymi i garścią pokruszonych w dłoni płatków migdałowych do momentu, aż utworzą się grudki
- Podduszone jabłka przekładamy do kokilek i grubo posypujemy warstwą kruszonki. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st i pieczemy ok 30 minut, aż kruszonka się zarumieni
- Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy, aby deser nie był za gorący
- Podajemy na ciepło, najlepiej z lodami o smaku waniliowym czy śmietankowym lub/i z bitą śmietaną
Bardzo apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń