Jajka faszerowane ze szczypiorkiem
Jajka faszerowane to pyszna przekąska, nie tylko na Wielkanoc. Dziś z okazji zbliżających się Świąt prezentuję kolejną już wersję jajek faszerowanych. Pastę, którą przygotowałam do nafaszerowania jajek równie dobrze można przygotować solo i stosować do kanapek. Jak na mój gust jest pyszna!!
Podaję proporcje składników na 4 jajka, a więc 8 faszerowanych połówek.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 - 4 łyżki startego na małych oczkach sera żółtego
- pęczek szczypiorku
- 2 - 3 łyżki majonezu ( u mnie kielecki )
- sól
- pieprz
- Jajka podzielić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć żółtka
- Żółtka rozetrzeć dokładnie za pomocą widelca, a następnie dodać starty ser i majonez. Dokładnie wymieszać
- Szczypiorek drobno posiekać. Połowę dodać do pasty jajeczno-serowej i wymieszać
- Masę nakładać do połówek jajek. Jajka układać na talerzu. Na koniec posypać obficie pozostałym szczypiorkiem
Podoba mi się - prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńTak! Jajka faszerowane lubie bardzo- ja robie z zoltkiem,pieczarkami i szczypiorkiem i majonez,a drugie z zoltkiem,szczypiorkiem i przyprazonym slonecznikiem luskanym z majonezem. Mniaaaam
OdpowiedzUsuń