Bardzo smaczna i zdrowa surówka. Zawiera same pyszne składniki, przynajmniej jak dla mnie. Seler, jabłko, orzechy włoskie, rodzynki, sok z cytryny i jogurt. Wszystko to w połączeniu sprawia, że surówka jest smakowita. Ja podaję tą surówkę do mięs, a czasami robię ją, aby spałaszować ją solo.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTW3OqUdai-IHG4uUSN6ykCSy-msXAXNgH6Rf_liiI1Ym3dOCOGLS5mZDLbhSvXdiN_2X8L48bVDIyaOuZub-LZTYRLaecjKRzr_Y2aQJJjYsmBPPgCDmI_zTfn8fufW7QRuHfgpwFmK0/s1600/Slajd2.JPG)
Składniki:
Składniki:
- 1 średni seler
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- garsteczka rodzynek
- pół szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- Orzechy dość grubo zmielić ( ja ścieram je na tej samej tarce, co seler ), a kilka zostawić do ozdoby
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem i po chwili odcedzić i odcisnąć
- Seler i jabłko obrać i zetrzeć na tarełku o mniejszych oczkach ( ja robię to w elektrycznej maszynce do mięsa, która ma też wkładki do ścierania )
- Wszystko od razu skropić sokiem z cytryny, aby seler i jabłko nie ściemniały
- Dodać jogurt, orzechy i rodzynki oraz łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać
- Całość można posypać kilkoma pokruszonymi orzechami
To również jest jedna z moich ulubionych surówek mniam....Jestem tu częstym gościem dzięki za inspiracje bo często mam problem co dziś ugotować. Pozdrawiam Aga
OdpowiedzUsuń