Proste ciasto z rabarbarem
Przyszedł czas rabarbarowy, więc u mnie już drugi raz w tym roku upiekłam ciasto z rabarbarem. Nieco wcześniej podałam już przepis na ciasto półkruche z rabarbarem, dziś przepis na bardzo proste ciasto ucierane. Proste, a bardzo smaczne. Ja jak zwykle urozmaiciłam go dodatkiem kandyzowanych daktyli, które jakoś bardzo mi współgrają z kwaskowatym rabarbarem. Oczywiście daktyle można pominąć, jeśli ktoś nie lubi lub nie ma ich pod ręką. Ten przepis jest na dużą blachę np 25x35, choć ja upiekłam go w nieco mniejszej, bo 25x25cm. Dlatego wyszło nieco wyższe niż zwykle, co w niczym nie przeszkadzało . Ciasto nie opada i zawsze się udaje. Świetne do popołudniowej kawy, jako przekąska do pracy czy szkoły, a także jako słodki dodatek np do grilla.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPIZeMRD0Npzo6mWYVNAFeGuQ6-mKHBvWRrUoJsKuj3rr46zq9hShScPYcRyorXh3Ov2kvnsW30grH4BFqSs0pBitgaEq4XdeEqvl3z1qRSKBOUL3trz9-jCwXRaUR5c8ghwjlmKwpa_g/s1600/Slajd8.JPG)
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjegtdqHLe0-h55yz3vV1qTI4GCdzu3w7VWueG7dvvo_m0KuE4TNSI1G-_9FWwg8LYy9gUKEsAteeDniSt4vZUe1dCg5ZT5s69Nss4zCtpSp8l5zXKe4BcL2tgz-sxOnoVGvr3ubzWidBA/s1600/Slajd1.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhuypuTRE6d6OeF8Wa8xn3b4IqVJycQvyr-CLl78xdyLjWJwz5SD_BmDv-G9qpXfns4KzESASd0mmaP_gEcskHQ_kDn59zn3NWwUrYWkxkwLFpb-hKKKv9PzC1yMobGo1oIhJGl2dML-Q/s1600/Slajd2.JPG)
Przyszedł czas rabarbarowy, więc u mnie już drugi raz w tym roku upiekłam ciasto z rabarbarem. Nieco wcześniej podałam już przepis na ciasto półkruche z rabarbarem, dziś przepis na bardzo proste ciasto ucierane. Proste, a bardzo smaczne. Ja jak zwykle urozmaiciłam go dodatkiem kandyzowanych daktyli, które jakoś bardzo mi współgrają z kwaskowatym rabarbarem. Oczywiście daktyle można pominąć, jeśli ktoś nie lubi lub nie ma ich pod ręką. Ten przepis jest na dużą blachę np 25x35, choć ja upiekłam go w nieco mniejszej, bo 25x25cm. Dlatego wyszło nieco wyższe niż zwykle, co w niczym nie przeszkadzało . Ciasto nie opada i zawsze się udaje. Świetne do popołudniowej kawy, jako przekąska do pracy czy szkoły, a także jako słodki dodatek np do grilla.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej np tortowej, luksusowej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru ( można dać nieco więcej - ja wolę niezbyt dosłodzone ciasta )
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1/2 szklanki maślanki
- ok 5 dorodnych łodyg rabarbaru
- pół opakowania suszonych daktyli ( opcjonalnie )
- szczypta soli
- Na kruszonkę: 50 g masła;50 g cukru; 100 g mąki
- Rabarbar umyć i obrać cienko ze skórki, pokroić na ok 2 cm kawałki
- Z daktyli wyjąć pestki i zalać je wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut, a jak zmiękną odcedzić i odcisnąć z wody
- Z powyżej podanych składników przyrządzić kruszonkę: miękkie masło rozcierać z sypkimi składnikami do momentu uzyskania większych i mniejszych grudek. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki
- Masło rozpuścić i przestudzić
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ubijania wlewać pomału masło
- Następnie cały czas mieszając dodawać partiami mąkę na przemian z maślanką
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć równomiernie daktyle, a na nich gęsto ułożyć rabarbar. Posypać kruszonką
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 1 godziny. Ja pod koniec, jeśli kruszonka nie jest zbytnio zrumieniona włączam funkcję pieczenia z góry. Wystarcza kilka minut i posypka przybiera złotawy kolor.
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
uwielbiam takie ciasta:)) u mnie ostatnio było podobne;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńproste a jak smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńA na jaką blachę, bardzo proszę o wskazówkę.
OdpowiedzUsuńJuż się doczytałam wymiarów :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto ciekawy blog wpadam do pani czesto
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam:)
UsuńCiasto wygląda pięknie, aż ślinka leci. Zaraz się zabieram za pieczenie. Bardzo lubię Pani stronę i zaglądam tu często. Ciepło, domowo, pachnąco i bardzo smacznie. Gotuję bardzo podobnie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się z takiej oceny mojego bloga! To miłe i mobilizujące:). Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało. Ja w najbliższym czasie będę piekła kolejne ciasto z rabarbarem, ale tym razem z dodatkiem sera. Zrobię takie pierwszy raz i podzielę się przepisem na blogu, jeśli oczywiście ciasto okaże się smaczne, tak jak go sobie wyobrażam:). Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin:)
UsuńMam pytanie, czy blachę kupiła Pani w sklepie aledobre.pl?
OdpowiedzUsuńNie, kupiłam go w jakimś sklepie w moim mieście. Bardzo ją lubię, bo można ją odpiąć, mimo, że jest w zasadzie prostokątna, a blaszki w takim kształcie rzadko są odpinane. A po odpięciu obręczy ciasto zdecydowanie łatwiej pokroić. Pozdr A
UsuńNie pomyliłam się:) R-E-W-E-L-A-C-J-A! Sezon rabarbarowo-truskawkowy uważam za otwarty:) Połączyłam truskawki z rabarbarem i wyszło "niebo w gębie". Idealne ciasto do kawy herbaty i kompotu z rabarbaru. Świetny przepis. Ma Pani doskonałe wyczucie smaku. Wszystkie składniki są dobrane w idealnych proporcjach. Wyczułam to już w tamtym roku, kiedy upiekłam ciasto z jagodami. Niby takie jak moje, ale dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że wydawało mi się lepsze:))
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejne pomysły. Pozdrawiam serdecznie. Asia
Fajnie, że ciasto Ci smakuje. I cieszę się, że korzystasz z moich przepisów. Na pewno niedługo coś zaproponuję ze słodkości, a że teraz sezon na rabarbar, to kolejne łodygi czekają już na swoją kolej.
UsuńPozdrawiam Anika:)