Surówka z kalarepy
Szybka, zdrowa surówka z kalarepy, jabłka i marchewki. Można ją przyrządzić błyskawicznie i wykorzystać w niej warzywo, które właściwie dostępne jest tylko na wiosnę. A nawet jak jest dostępna latem, to przeważnie w wersji łykowatej, a tego nie lubię. Tak więc należy go teraz wykorzystywać jak najwięcej. Ja przyrządzam z kalarepą zupy, a przepisy na nie można znaleźć TUTAJ i TU. Kiedyś robiłam też kalarepy faszerowane i będę musiała to powtórzyć, bo były całkiem smaczne. Wówczas podzielę się przepisem. Surówka z kalarepką to wiosenny standard. Dziś wersja na ostro. Polecam też wersję na słodko ( Klik ).
Składniki:
- 1 duża kalarepa
- 1 duże jabłko
- 2 młode marchewki średniej wielkości
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- Kalarepkę, marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarełku. Marchewkę na małych oczkach, a jabłko i kalarepkę na dużych. Jabłko po starciu skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy
- Starte warzywa solimy i doprawiamy pieprzem. Chwilę odczekujemy i odsączamy sok, który zbierze się na dnie miski
- Do sałatki dodajemy łyżkę siekanego koperku i jogurt. Mieszamy. Podajemy zaraz po przyrządzeniu
- Na zdjęciu surówka podana do gulaszu z papryką i chili (Klik )
świetna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że z kalarepy nie robiłam surówki, ale Twoja propozycja brzmi bardzo zdrowo, więc muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSwietna! Musze zrobic przy najblizszej okazji!:-)
OdpowiedzUsuńDzis zrobilam do obiadku! Pycha!
OdpowiedzUsuń