Kalafior zapiekany w sosie serowym
Wczoraj upiekłam kalafiora w sosie serowym. Bardzo smaczny dodatek do drugiego dania. Odmienna wersja kalafiora od tej jadanej zazwyczaj, czyli od kalafiora podawanego z tartą bułką. U nas w domu podaje się też kalafiora panierowanego i opiekanego na patelni. Tym razem kalafior z piekarnika.
Składniki:
- 1 kalafior
- spora filiżanka startego żółtego sera
- 150 ml kwaśnej śmietany
- łyżka masła + wiórki masła na wierzch zapiekanki
- duża łyżka mąki pszennej
- sól
- biały pieprz
- łyżka tartej bułki
- Kalafiora wkładamy do zimnej wody na kilka minut ( wypłyną muszki, jeśli będą )
- Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok 8 minut. Odcedzamy. Zostawiamy szklankę wody, w której gotował się kalafior
- Naczynie smarujemy tłuszczem i układamy w nim różyczki kalafiora
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Chwilkę razem podgrzewamy, a następnie mieszamy z 1 niepełną szklanką płynu, w którym gotował się kalafior ( ja mieszam mąkę z płynem w wysokim naczyniu za pomocą rózgi ). Dodajemy śmietanę, sól i biały pieprz i mieszamy. Na koniec wrzucamy do sosu starty ser żółty i jeszcze raz wszystko mieszamy
- Sosem zalewamy kalafiora. Całość oprószamy tartą bułką i układamy na wierzchu wiórki masła
- Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 30 minut
Bardzo lubię takie letnie kombinacje -świetna alternatywa dla tradycyjnego gotowanego kalafiora :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na kalafior:)
OdpowiedzUsuńLubię takiego kalafiora :)
OdpowiedzUsuńA jaka to kwasna śmietana? Ile procent?
OdpowiedzUsuńJa daję 18 %
UsuńZjadlabym! To musi byc przepyszne!
OdpowiedzUsuń