Kompot z czarnej porzeczki i agrestu na zimę
Kompot agrestowo - porzeczkowy robię co roku, bo lubię to połączenie owoców. Ponadto i porzeczki i agresty zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i związki. Dlatego warto przyrządzić sobie choć kilka słoików takiego kompotu.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 1 kg czarnej porzeczki
- 30 dag cukru na litr wody
- Agrest obieramy z końcówek i myjemy. Porzeczki pozbawiamy szypułek i myjemy. Owoce odsączamy
- Wysterylizowane słoiki napełniamy do połowy agrestami, na wierzch dajemy czarną porzeczkę
- Przygotowujemy zalewę: na litr wody dajemy 30 dag cukru i zagotowujemy razem ( 1 litr zalewy starcza na 4 litrowe słoiki , więc w zależności od ilości przygotowanych słoików z owocami gotujemy odpowiednią ilość zalewy )
- Słoiki zapełnione owocami zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Litrowe słoiki pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką ok 25 minut , mniejsze odpowiednio krócej
- Słoiki wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wynosimy w chłodne miejsce
Komentarze
Prześlij komentarz