Sernik z truskawkami na biszkopcie
Ten sernik z truskawkami należy do moich ulubionych ciast. Można go robić z różnymi owocami. Tym razem sezonowo przygotowałam go z truskawkami. Masa serowa jest pyszna, jak na mój gust. Przepis na tą masę mam już od lat i regularnie ją przygotowuję w różnych odsłonach smakowych. Ta masa jest z sera, który sami musimy przygotować z mleka, śmietany i jajek. Ja na niego mówię: sernik gotowany. Masę można wykorzystać na wiele sposobów. Dziś jeden z nich.
Zdjęcia robione o różnej porze dnia i przy różnych ustawieniach aparatu, więc sporo się różnią jeśli chodzi o kolorystykę. Oczywiście te pierwsze mają kolory bardziej zbliżone do naturalnych, choć te niżej bardziej mi się podobają, choć są nieco prześwietlone i nie do końca mają naturalne kolory:)
Składniki:
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia:
- 1 litr mleka 3,2%
- 200 g kwaśnej śmietany 18 %
- 125 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- ok 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i żółtka stale ubijając. Na koniec dodajemy również partiami przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy
- Ciasto wylewamy do tortownicy ( u mnie okrągła o średnicy 27 cm ), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut
- Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tam biszkopt przez kilka minut, następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy
- Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu ( można dać nieco mniej wody )
- Truskawki myjemy, szypułkujemy i pozostawiamy do przeschnięcia
- Przygotowujemy masę serową: zagotowujemy litr mleka z cukrem waniliowym. Gdy mleko się zacznie gotować wlewamy do niego śmietanę roztrzepaną dokładnie z jajkami ( ja robię to trzepaczką rózgową ). Zawartość garnka gotujemy kilka minut do momentu aż powstanie ser ( musi pojawić się przeźroczysta serwatka ) od czasu do czasu delikatnie mieszając. Ser odcedzamy na gęstym sicie i odsączamy, a następnie studzimy
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce sera nadal ucierając, aby pozbyć się grudek i uzyskać gładką masę
- Na zimnym biszkopcie pozostawionym w formie rozsmarowujemy masę serową ( docierając do samych brzegów formy, aby zabezpieczyć ciasto przed wlaniem się galaretki) i układamy na niej połówki truskawek. Całość zalewamy tężejącą galaretką truskawkową
- Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
To moja ulubiona wersja wykorzystania truskawek w deserach!;) Pięknie sie udał;)
OdpowiedzUsuńpycha:) takie ciasta lubię:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie na wszystkich zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie:) super blog kulinarny:)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, właśnie takiego przepisu szukałam :)
OdpowiedzUsuń