Kotlety z ziemniaków
Kotlety z ziemniaków można przyrządzić, gdy z dnia poprzedniego zostało nam trochę ziemniaków. Można też oczywiście specjalnie ugotować ziemniaki, aby potem przyrządzić z nich smaczne kotlety. Takie kotlety ziemniaczane robiła moja mama i ja też od czasu do czasu sięgam po ten przepis. Podstawą dobrych kotletów ziemniaczanych są mączyste, suche ziemniaki, w żadnym wypadku nie mogą to być te bryjowate, które po ubiciu sa bezkształtną wilgotną masą. Brrr. Ale cóż zdarza się od czasu do czasu każdemu kupić taki gatunek ziemniaków. Gdzieś kiedyś czytałam, że masa sprzedawanych w sklepach ziemniaków to ziemniaki pastewne. W sklepie kupuję ziemniaki rzadko, ale zdarza się. Choć i na targu można trafić na takie, które potem trudno zjeść. Tak więc sypkie mączyste ziemniaki i sukces kotletów ziemniaczanych murowany:).
Takie kotlety można podać w ramach bezmięsnego piątkowego obiadu z dodatkiem surówki lub sosu pieczarkowego. Ale smakują też z sosami mięsnymi. U mnie ostatnio podałam je z gulaszem.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- olej
- bułka tarta do panierowania
- opcjonalnie 2 - 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Ugotowane ziemniaki zgniatamy łyżką do puree i studzimy
- Po wystudzeniu dodajemy jajko, mąkę i zeszkloną wcześniej na oleju drobno posiekaną cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą ( jeśli ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie to nie solimy )
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w tartej bułce
- Smażymy na oleju z obu stron po kilka minut
- Podajemy z surówkami i/lub sosami
o tak uwielbiam takie kotleciki :) ostatnio nawet robiłam wersję pieczoną by były chudsze jak mnie naszło :)
OdpowiedzUsuńOj dawno takich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDzieki za przypomnienie.
Bardzo fajny przepis :) Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie kotleciki z sosem szpinakowym:-)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam kotlety, jednak nie dało się ich formować ręką - masa była zbyt płynna. Musiałabym dodać dużo więcej mąki. Czy do tego przepisu potrzeba specjalnego gatunku ziemniaków ?
OdpowiedzUsuńWe wstępie do posta napisałam, jakich powinno się użyć ziemniaków. Jeśli będą po ubiciu papkowate i wilgotne to stanie się właśnie tak, jak napisałaś.
UsuńOk. Mimo to kotleciki były bardzo dobre, delikatne. Przy okazji chciałam podziękować za przepis na pieczeń z indyka z sosem chrzanowym. Moi goście się zajadają.
Usuń