Kotlety drobiowe Pożarskiego
Kotlety Pożarskiego to danie z mięsa drobiowego znane już w XIX wiecznej kuchni polskiej, choć wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Ponoć ich nazwa pochodzi od karczmarza, który je przygotowywał, a sławę zyskały dzięki temu, że w karczmie owego karczmarza zatrzymał się car Mikołaj I , który spróbowawszy owych kotletów kazał je włączyć do dworskiego menu. O kotletach Pożarskiego wspomina też Puszkin.
Kotlety Pożarskiego to nic innego jak panierowane kotlety mielone z mięsa drobiowego lub drobiowo-cielęcego.
Ja przepis na te kotlety znalazłam w Świecie kobiety i od razu postanowiłam je przyrządzić. Poczytałam co nieco na temat ich genezy i tak oto prezentuję Wam dziś przepis na te smaczne kotlety drobiowe. Kotlety są pyszne i delikatne w smaku i mają ciekawą i bardzo smaczną panierkę.
Składniki:
- 500 - 600 g piersi kurczaka ( u mnie duża podwójna pierś - 600 g )
- 1 bułka
- mleko do namoczenia bułki
- sól
- pieprz
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 2 - 3 kromki czerstwego chleba
- olej do smażenia
- Mięso myjemy i grubo mielimy ( ja przez sitko z największymi dziurkami)
- Przez maszynkę przepuszczamy też namoczoną i odciśniętą bułkę ( ja moczę ją w mleku zmieszanym w stosunku 1:1 z ciepłą wodą )
- Do mięsa i bułki dodajemy żółtko i doprawiamy solą i pieprzem
- Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy podłużne kotlety, które zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie panierujemy w chlebie pociętym w zapałkę ( na samym dole posta zdjęcie chleba przygotowanego do opanierowania kotletów )
- Smażymy na oleju na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Przed podaniem możemy odsączyć na papierowym ręczniku
muszą smakować obłędnie !!
OdpowiedzUsuńzostaję tu na dłużej !
www.filizanka-smakow.blogspot.com
Słyszałam o nich, ale nigdy nie robiłam. Muszę kiedyś spróbować, póki co nie mogę jeść smażonego, bo karmię dzidziusia. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńA wiesz, że ja nigdy takich nie jadłam :-) wyglądają przepysznie :-) muszę takie zrobić koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńteż wiele słyszałam o tych kotletach, pora zrobić :)
OdpowiedzUsuńja kroję chleb wkosteczkę
OdpowiedzUsuńWreszcie przepis,w którym do panierowania używa się pasków chleba ,tak jak to pamiętam z dzieciństwa...Większość przepisów pomija ten składnik przez co kotlety Pożarskiego stają się zwykłymi mielonymi z kurczaka :)
OdpowiedzUsuń