Ciasto marchewkowe z bakaliami i czekoladą
Dziś przedstawiam Wam przepis na szybkie i smaczne ciasto marchewkowe, idealne na dodatek do popołudniowej kawy czy przekąskę do pracy. Dość długo utrzymuje świeżość.
Jak widać ciasto składa się z wielu składników. Najlepiej wszystkie sobie przygotować na stole przed rozpoczęciem pracy, a wtedy wszystko idzie szybciutko. Ja zaczęłam od zmielenia orzechów . Potem starłam marchewkę, pokruszyłam czekoladę. Mąkę zmieszałam z sodą, proszkiem, solą, cynamonem i kakao, a potem przesiałam. wiórki, rodzynki i orzechy odmierzyłam i zmieszałam w osobnej misce i dopiero przystąpiłam do wykonywania ciasta. Szczegóły poniżej.
Piekłam go w tortownicy o średnicy 23 cm.
Składniki:
- 25 dag startej marchewki
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- łyżka kakao
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
- Jajka ubijamy/ ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( ja w robocie kuchennym ), a następnie dolewamy porcjami olej i mieszamy
- Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę oraz odmierzone wcześniej bakalie ( orzechy, kokos i rodzynki) i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Wszystko mieszamy
- Do masy dodajemy przesianą mąkę ( oba rodzaje ) połączoną wcześniej z kakao, proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Dokładnie mieszamy
- Formę ( ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm ) smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką i wlewamy do niej ciasto
- Pieczemy w 190 stopniach ok 60 - 70 minut do suchego patyczka
- Studzimy, a następnie obsypujemy cukrem pudrem
Ale pyszne ciasto, bardzo lubię marchewkę w słodkościach :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;) Nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale jestem pewna, że z tymi wszystkimi dodatkami musiało smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem czekolady musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńto ciacho jest boskie i pomyśleć, że kiedyś twierdziłam, że może być niedobre :P
OdpowiedzUsuń