Wątróbka drobiowa na grzankach z ciabatty
Bardzo lubimy wątróbkę, zwłaszcza drobiową. Dziś zjedliśmy wersję bez ziemniaków. Zaserwowaliśmy ją na grzankach z ciabatty. Było smacznie i odmiennie.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 - 4 cebule
- 1/2 łyżeczki mielonej chili
- 1 bagietka typu ciabatta
- kilka łyżek oleju
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- zielone pędy szalotki
- Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na połówki
- Mąkę mieszamy z chili i obtaczamy w niej wątróbki
- Cebulę kroimy w piórka i smażymy na wolnym ogniu na kilku łyżkach oleju. Delikatnie ją solimy - łatwiej zmięknie. Żeby była miękka, trzeba ją smażyć ok 30 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu
- Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę po kilka minut z każdej strony
- Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i przyrumieniamy na niej kromki ciabatty
- Na talerzu układamy ciabattę. Dodajemy wątróbkę, a na wierzch kładziemy porcję cebuli. Wszystko obsypujemy poszatkowana szalotką
- Wątróbkę solimy na talerzu
Ja wątróbki niestety nie lubię, ale pomysł fajny :-)
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię wątróbkę i podobnie jak Ty najbardziej drobiową. Twoja propozycja podania watróbki - super :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! :) i choć wiele osób jej nie znosi, to ja zjem każdą :)
OdpowiedzUsuń