Gulasz wołowy - przepis podstawowy
Gulasz wołowy wolę od gulaszu wieprzowego, choć wiadomo - gulasz wołowy to droższy interes. No i przede wszystkim trzeba kupić odpowiednie mięso. Nie kupuję takiego pięknego gulaszowego, bo z reguły to mięso mimo długiego gotowania pozostaje twarde i włókniste. Z doświadczenia wiem, że najsmaczniejsza i najbardziej miękka jest pręga wołowa. Mi nie zdarzyło się jeszcze od momentu kiedy poczyniłam to odkrycie trafić na pręgę,która jest sucha i twarda po ugotowaniu. Mięso samo rozpływa się w ustach, a gulasz ma wyborny smak, z wieprzowym nie ma nawet co porównywać, choć to zapewne sprawa gustu.
Składniki:
- 1 - 1,2 pręgi wołowej
- 2 duże cebule
- kilka łyżek oleju
- 1 duży liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1,5 - 2 łyżek mąki pszennej
- Mięso myjemy i kroimy w grubszą kostkę, cebulę dość drobno kroimy
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wykładamy mięso wcześniej oprószone solą i pieprzem
- Smażymy aż odparuje woda i mięso ładnie nabierze brązowego koloru
- W garnku zagotowujemy ok 1,5 litra wody z liściem laurowym i zielem angielskim
- Do gotującej się wody przekładamy mięso, a na patelnię ( nie myjemy jej po mięsie) wlewamy nieco oleju i wrzucamy posiekaną cebulę. Oprószamy solą i smażymy do zeszklenia często mieszając, po czym przekładamy do gotującego się mięsa. garnek przykrywamy i gotujemy ok 1,5 godziny
- Po tym czasie do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz ewentualnie sól, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 30 minut. Gdyby woda zanadto wyparowała uzupełniamy jej braki
- Po upływie 30 minut w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę tak, aby nie było grudek. Powoli i stopniowo dolewamy do gulaszu czekając co jakiś czas, aby gulasz ponownie się zagotował. W ten sposób stwierdzamy, czy nabrał już odpowiadającej nam gęstości. Chwilę razem gotujemy
- Gulasz podajemy z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi i ulubioną surówką Smakuje też dobrze z pieczywem
Pyszny. Bardzo lubię różnego rodzaju gulasze :-)
OdpowiedzUsuńGulasz ze świeżym, domowych chlebem. Super sprawa! :)
OdpowiedzUsuńTaki gulasz czesto gotuje urozmaicajac go o rozne dodatki ;)
OdpowiedzUsuńDo gulasz po węgiersku dodaje się zacietki
OdpowiedzUsuń