Ciasto z makiem i rabarbarem
Proste, szybkie w wykonaniu i smaczne ciasto z dodatkiem sypkiego maku i owoców. Użyłam rabarbaru, choć owoce można zmieniać. Świetnie ciasto sprawdza się z wiśniami, również tymi ze słoika, z jagodami czy truskawkami. Pyszne do popołudniowej kawy, a także jako przekąska do pracy czy szkoły.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 175 g masła
- 50 g maku
- 16 g cukru waniliowego( 1 małe opakowanie )
- 150 ml mleka
- 300 g rabarbaru
- oprócz tego : masło i bułka tarta do formy
- Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Obsypać 2 łyżkami cukru
- Formę keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wstawić do lodówki
- Mąkę przesiać i pomieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym
- Masło stopić i przestudzić
- Jajka roztrzepać i połączyć z ostudzonym masłem i mlekiem. Dodać do mąki i wymieszać np w robocie kuchennym
- Na koniec dosypać mak i wymieszać
- Formę wyjąć z lodówki. Przelać do niej ciasto. Na wierzchu ciasno poukładać kawałki rabarbaru. Można lekko docisnąć
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 60 - 70 minut. Ciasto wyjąc z piekarnika. Przestudzić ok 5 minut i wyjąć z formy na kratkę kuchenną. Pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Wspaniałe ciacho, ja rabarbar po prostu kocham :-)
OdpowiedzUsuńPołączenie rabarbaru i maku musi smakować ciekawie! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńach uwielbiam rabarbar i zawsze sie ciesze gdy zaczyna się sezon na niego :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne ciacho :) Idealne na podwieczorek!
OdpowiedzUsuńZaraz się zabieram za pieczenie.Już mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńJaki jest wymiar keksowki?
OdpowiedzUsuń