Kurczak po rodyjsku
czyli
zapiekanka z kurczaka i ryżu
Kurczak po rodyjsku to zapiekanka z kurczakiem i ryżem z różnymi dodatkami. Danie bardzo sycące i smaczne. A u nas zapiekanki chętnie się jada, więc robię je w różnych wersjach, z różnego rodzaju dodatkami i z różnym mięsem.
Kurczak po rodyjsku to zapiekanka z kurczakiem i ryżem z różnymi dodatkami. Danie bardzo sycące i smaczne. A u nas zapiekanki chętnie się jada, więc robię je w różnych wersjach, z różnego rodzaju dodatkami i z różnym mięsem.
Składniki:
- 2 saszetki ryżu po 100 g
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka ( u mnie miała prawie 800 g )
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- bazylia
- słodka papryka w proszku
- 200 g sera żółtego, może być mozzarella z bloku
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone na małe kawałki pieczarki. Solimy, oprószamy pieprzem i smażymy razem z cebulą aż do odparowania płynu
- Ugotowany ryż mieszamy z pieczarkami oraz z sosem powstałym z 2 łyżek keczupu, 2 łyżek przecieru, bazylii i 2 łyżek przegotowanej wody
- Pierś z kurczaka myjmy, osuszamy, a następnie kroimy w dość drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, niewielka ilością słodkiej papryki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim kurczaka, aż odparuje z niego woda i ładnie się zrumieni
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i na spód wykładamy ok 2/3 ryżu. Na ryż dajemy upieczonego kurczaka, wygładzamy i posypujemy go niewielką ilością startego sera. Następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, który posypujemy startym serem żółtym i oprószamy bazylią
- Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok 20 minut
- Można podawać z dodatkiem keczupu
Super danie, ja osobiście uwielbiam zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale mi narobiłaś smaku na taką zapiekankę! :)
OdpowiedzUsuńA co robimy z łyżką soku cytrynowego?
OdpowiedzUsuńMonika
Skrapiamy mięso z kurczaka
OdpowiedzUsuńZapiekanka pyszna , właśnie robię po raz drugi ...
OdpowiedzUsuń