Ciasto z truskawkami i kruszonką
Kolejny sprawdzony przepis na ciasto z owocami, a dokładnie z truskawkami, choć można je zastąpić wiśniami, rabarbarem, borówkami czy czerwonymi porzeczkami. Szybkie w przygotowaniu, a smaczne. Upiekłam go w tortownicy o średnicy 25 cm. Surowe ciasto trzeba rozprowadzić szpatułką w formie. Będzie dość cienka warstwa, ale w trakcie pieczenia wyrośnie.Składniki użyte do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 125 g masła
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 120 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 100 g śmietany 18 %
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Sposób wykonania:
- Z w/w składników przygotowujemy kruszonkę rozcierając je w palcach do momentu uzyskania grudek
- Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko
- Miękkie masło ucieramy w misce malaksera razem z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do niej po jajku cały czas miksując
- Gdy masa jajeczno-maślana jest już gładka dodajemy do niej na przemian mąkę i śmietanę oraz olejek cały czas mieszając ciasto ( na mniejszych obrotach )
- Ciasto przekładamy do formy ( śr 25 cm ), której dno wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto wyrównujemy szpatułką i układamy na nim dość ciasno umyte i odsączone truskawki
- Całość posypujemy kruszonką
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Mniam, uwielbiam takie ciasta, szczególnie z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto zawsze robi moja babcia - jest przepyszne! z chęcią spróbuję zrobić je samodzielnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto z truskawkami i kruszonką -> to musi być idealne połączenie! Pycha :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowe szaleństwo :-) pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńpyszne sezonowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńWow, ależ uczta, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, z kruszonką to już w ogóle pełnia smaku :)
OdpowiedzUsuń