Pyszne ciasto z truskawkami
Ucierane ciasto z truskawkami i migdałami - bardzo smaczne, wilgotne, owocowe. Robi się go w miarę szybko. Pyszne na deser lub słodką przekąskę do pracy czy szkoły.
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 23 cm.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 40 g maki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
- 4 jajka ( temperatura pokojowa )
- 160 g cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 35 g płatków migdałowych ( pół małego opakowania )
- 500 g truskawek
- Oba rodzaje mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać
- Masło ucierać przez około minutę, a potem dosypać cukier, cukier waniliowy i sól i ucierać kolejne 3 - 4 minuty. Dodać aromat waniliowy
- Następnie dodawać po jednym jajku miksując, aż masa jajeczna połączy się z jajkiem. Przy trzecim jajku dodać tez 2 łyżki mąki. Wymieszać i dodać ostatnie jajko. Zmiksować
- Dodawać partiami mąkę cały czas miksując( na niższych obrotach )
- Ciasto przełożyć do tortownicy ( śr 23 cm ), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wyrównać i ułożyć na nim umyte, odsączone truskawki ( większe można przekroić na pół )
- Posypać migdałami
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na niższym poziomie na ustawieniu góra - dół ok 1 godziny
Oj pysznie wygląda kochana, poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńTakim ciastem nie pogardzę :) Pysznie owocowe!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto z dużą ilością truskawek! Takie jak lubię :) Super przepis
OdpowiedzUsuńWeszłam na Twój blog po jakąś kolejną inspirację kulinarną i sie nie zawiodłam :)) już dostałam ślinotoku na te ciasto i na... zupke botwinkową :)
OdpowiedzUsuńNapisz mi tylko szybko jeśli możesz, jakiej srednicy masz tu blache? Bo ja mam dość dużą, i chciałam ilość składników na ciasto sobie dopasować, aby mi za płaskie nie wyszło.
Dziękuję i pozdrawiam,
Kasia
Użyłam blaszki o średnicy 23 cm. Ciasto wychodzi pyszne. Koniecznie wypróbuj! :-)
Usuńpyszne ciacho, tzw must have sezonu :)
OdpowiedzUsuńPiekłam ciacho, jest pyszne. Niewiele pracy , a rozkosz dla podniebienia nieziemska.
OdpowiedzUsuń