Bitki z karkówki
w ostrym sosie paprykowym
Z grilla został mi kawałek karczku, więc wykorzystałam go do zrobienia bitek w sosie paprykowym. Danie smaczne i sycące. Ja podałam go z ziemniakami i fasolką, która tez mi została z dnia poprzedniego, ale doskonale bitki będą się też komponowały z kaszą i ulubioną surówką
Składniki:
- 600 g karkówki
- 2 papryki czerwone
- sól
- pieprz
- 1 litr wody
- garść zielonego groszku ( może być mrożony )
- olej do smażenia
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki mąki
- Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry i lekko rozbijamy z obu stron. Mięso solimy i oprószamy pieprzem
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim z obu stron mięso, aż się zrumieni
- Zrumienione plastry karkówki przekładamy do gotującej się wody i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut
- Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i gotujemy kolejne 20 minut. Jeśli zbyt dużo wody odparuje uzupełniamy jej ilość
- Sos doprawiamy solą i mieloną papryką. Dodajemy zielony groszek i gotujemy ok 10 minut
- W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę ( tak aby nie było grudek ) i wlewamy do sosu mieszając go. Zagotowujemy
Ja wybieram z ziemniakami i fasolką :) Pyszny pomysł na bitki, lubię takie potrawy w ostrym sosie :)
OdpowiedzUsuńpysznie zrobione mięsko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę pysznie :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj na obiadek. Wyszły przepyszne!!! Uwielbiam Pani przepisy!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się:-)
OdpowiedzUsuń