Orzechówka,
czyli nalewka z zielonych orzechów
Nadszedł czas, kiedy można już przyrządzać orzechówkę. Orzechy włoskie są już dość duże, a jeszcze nie stwardniały. Orzechówkę powinniśmy robić właśnie w lipcu. Orzechy są wtedy najodpowiedniejsze.
Orzechówka, oprócz walorów smakowych ( specyficznych :-) ), ma tez działanie lecznicze. Pomaga przy dolegliwościach żołądkowych.
Jeśli ktoś ma zamiar robić orzechówkę zalecam kroić orzechy w gumowych rękawiczkach ( ja w kuchni używam rękawiczek kupowanych w aptece w niebieskim kolorze, a więc nie są to te zwykłe lateksowe - te niebieskie są wytrzymalsze ). Zielone orzechy i ich sok bardzo brudzą ręce, paznokcie i wszystko wokół. Plamy schodzą bardzo trudno i długo, tak więc uważać trzeba nie tylko na siebie, ale też na ścierki i blaty.
Uprzedzam, że po zalaniu orzechów wódką płyn robi się po jakimś czasie ciemnozielony . Ale po dalszej obróbce i odstaniu swojego czasu nalewka nabierze ładnego koloru bardzo mocnej herbaty.
Składniki:
- ok. 16 zielonych włoskich orzechów
- 1 litr wódki
- 25 dag cukru
Sposób wykonania:
- Orzechy drobno pokroić i przełożyć do słoja. Zalać wódką i odstawić na miesiąc w jasne miejsce
- Po tym czasie przecedzić przez gęste sito. Nie wyciskać płynu z orzechów
- Do nalewki wsypać 25 dag cukru i wymieszać tak, aby cukier się rozpuścił. Odstawić na miesiąc
- Po tym czasie nalewkę zlać filtrując przez bibułę filtracyjną
- Przelać do butelek. Zakorkować i odstawić w chłodne, ciemne miejsce przynajmniej na 6 miesięcy
Ojoj mój tato taką robi, jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze nigdy. Koniecznie muszę nadrobić braki :)
OdpowiedzUsuńZrobię sobie taką bo na ogrodzie babci orzechów masa :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam domowe nalewki, wspaniała jest :)
OdpowiedzUsuńOrzechówka nastawiona :) już się mieni zielenią!
OdpowiedzUsuńPóźniej ten kolor będzie brzydki, taki zgniłozielony. Fajnie to wyglądac nie będzie, ale po odstaniu zmieni barwę na ciemnobrązową:-)
UsuńTak, wiem. Mój tata też taką robi od kilku lat :)
UsuńA czy te orzechy kroimy razem z ta zielona skorka?
OdpowiedzUsuńa czy oprócz pokrojonej skorki te orzechy w skorupie tez kroimy bo nie bardzo rozumiem ?
OdpowiedzUsuńoprócz tej zielonej skorki kroimy tez owoc co jest w skorupie bo nie bardzo wiem jaksie za to zabrać?
OdpowiedzUsuńKroimy całość czyli orzech ze skórką
UsuńAniko, mam pytanie. Zlałam orzechówke, dodałam cukru i gdzie powinnam ją trzymać? Nadal w jasnym miejscu?
OdpowiedzUsuńJa odstawiłam ją do szafki kuchennej. Pozdr:-)
Usuń