Bardzo smaczne danie, które oczywiście najlepiej smakuje z makaronem. Ja serwuję pulpeciki z makaronem penne lub tagliatelle. Pulpeciki są mięciutkie i smaczne, a sos aromatyczny. Przyprawiony bazylią i oregano ma włoską nutę. Nam takie danie bardzo smakuje. Z podanej ilości składników wychodzą cztery porcje ( 16 pulpecików ).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKRclUmvmz9L6zZpmte0TuvT8IrbzL-faDqduIWhIu_k7yyxP9rr9FWoNJ_Rv3EiJcdFWT2vm3WJW4tIRa2hRcJKsRUE2qe4115InSL3QEUqKy0HLzlJKc2GnpQ_-1Zm5400DdPZNZCpq9/s640/Slajd2.JPG)
Składniki: ( na 4 porcje )
Na pulpety:
Składniki: ( na 4 porcje )
Na pulpety:
- 600 g chudej karkówki
- pół bułki
- 1 jajko
- 1 niewielka cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 butelka soku pomidorowego ( wielkości kubusia )
- 2 - 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- ostra papryka mielona
- Karkówkę mielimy. Mielimy też namoczoną i odciśniętą wcześniej bułkę i cebulę
- Do w/w składników dodajemy jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego
- Pulpeciki obsmażamy z każdej strony na oleju, a następnie przekładamy do gotującej się wody ( pulpety powinny być prawie przykryte )
- Gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie do wody dodajemy butelkę soku pomidorowego, przecier i delikatnie mieszamy, aby uzyskać gładki sos
- Sos doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią, a także szczyptą ostrej papryki. Wszystko gotujemy ok 5 minut
- Na koniec sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą ( ja roztrzepuję ją za pomocą trzepaczki rózgowej, aby nie było grudek). Chwilę gotujemy
Uwielbiam takie dania. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTakie pulpeciki to u mnie w domu zniknęły by od razu! Pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pulpeciki, super jako dodatek do makaronu ;)
OdpowiedzUsuńAle smacznie! ;) No i aromatycznie!
OdpowiedzUsuń