Kompot z wiśni w słoikach na zimę
Kompot z wiśni robi się szybko i nieskomplikowanie, a zimą jest doskonały do przyrządzania napojów czy też wiśnie można użyć jako dodatek do ciast i deserów.
Z 4 kilogramów wyszło mi 8 słoików o pojemności 600 ml.
W składnikach nie podaję ilości, ale wszystko jest wyjaśnione w sposobie wykonania.
Składniki:
- wiśnie
- cukier
- przegotowana gorąca woda
- Wiśnie myjemy, osączamy na sicie i drylujemy
- Wiśnie przekładamy do wysterylizowanych słoików ( 3/4 ich wysokości )
- Do każdego słoika wsypujemy 4 łyżki cukru ( u mnie słoiki o poj. 600 ml - jeśli inne słoiki to cukru dajemy odpowiednio mniej lub więcej )
- Wiśnie zalewamy gorącą ( u mnie taka zaraz po zagotowaniu ) wodą zostawiając ok 2 cm do wieczka. Wycieramy brzegi słoika i zakręcamy
- Pasteryzujemy: w dużym garnku grzejemy wodę, na dno kładziemy ściereczkę i gdy woda osiągnie ok 90 st wkładamy słoiki. Pasteryzujemy ok 15 minut
- Słoiki wyjmujemy z garnka, dokręcamy przykrywki, gdyby "syczały" i odwracamy słoiki do góry dnem. Po wystygnięciu odwracamy i wynosimy w chłodne miejsce
Kompot z wiśni to jeden z moich dwóch ulubionych (obok kompotu z czerwonych porzeczek). Nigdy jednak zapasów na zimę nie robiłam, w sumie nie wiem nawet czemu :P
OdpowiedzUsuńNa zimę z wielką przyjemnością sięgamy po takie kompociki :-)
OdpowiedzUsuńtakie same robi moja mama :)
OdpowiedzUsuń