Sezon na śliwki trwa, więc i placki ze śliwkami pojawiają się na naszym stole co rusz. Tym razem placek niemalże błyskawiczny, a bardzo smaczny. Przepis jest prosty, a ciasto zawsze wychodzi. Do ciasta użyłam śliwek węgierek.
Składniki: ( na formę o średnicy 23 cm )
- 225 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
- 115 g cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok 400 g wypestkowanych śliwek
- 2 łyżki cukru
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier puder do obsypania placka po upieczeniu
- Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem i solą. Mieszamy
- Margarynę topimy i studzimy
- W misce mieszamy jogurt, jajka, aromat i margarynę
- Do płynnych składników dosypujemy sypkie. Dokładnie mieszamy
- Ciasto przekładamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką
- Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 55 minut
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem
Wygląda baaaardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Chętne bym taki do mleczka zjadła :)
OdpowiedzUsuńPiękne, leciutkie i puszyste ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Bardzo lubię ciasta jogurtowe, smakują zawsze :-)
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńTo ja już zaparzam sobie kawę i sięgam po kawałek :)
OdpowiedzUsuńPycha, wygląda kusząco;)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny, ale proporcje podane w aptecznych wielkościach zawsze mnie porażają : 225 gram, 100gram, czy nie może na szklanki ????
UsuńPewnie i mozna, ale teraz każdy ma w domu wagę i to nie problem zważyć, a precyzja przy pieczeniu wcale nie jest nieważna ! :-)
Usuńhahahahhahahahahah pierwsze słyszę że ktoś ma problem do precyzyjnie podanego przepisu :D:D:D nikt Ci nie broni robić "na oko" czy na ulubione SZKLANKI :D:D:D:D proponuje zainwestować w wagę kuchenną :D można kupić za 10zł i nagle gramy przestana być problematyczne :D:D:D
Usuńwłaśnie pieke..Ciasto po wkładaniu na blaszke bardzo sztywne,aż sie boję co z tego wyjdzie:( to mój pierwszy raz
OdpowiedzUsuńWitajcie:) Właśnie piecze się moje ciacho ze śliwkami na "bazie" powyższego przepisu. Bazie, ponieważ zmieniłam wersję składników. Nie piekłąm jeszcze ciasta jogurtowego ale myślę, że jest zdecydowanie lżejsze niż inne...zatem opowiem, jaka jest moja wersja:
OdpowiedzUsuń- 2 szklanki mąki
- 1/2 szkl cukru
- 100 ml. jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego / może być przetwarzany w wyzszych temperaturach i jest
zdecydowanie zdrowszy niż "zlewkowe" margaryny
- 2 lyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka / białka ubiłam na sztywna pianę z połową cukru - pozostała do ciasta
- pół małej fiolki zapachu arakowego /mój ulubiony/ oraz odrobinę do piany cytrynowego
- śliwki ok 70 dkg. do ułożenia na cieście
Piecze się w formie tortownicy, w nagrzanym do 180 st. piekarniku .ustawiłam czas na 55
min ale po pół godzinie ustawię z "góra - dół" na sam "dół"
Jestem bardzo ciekawa efektu - podzielę się:)
DZIĘKUJĘ ANKO za inspirację:)
Tymczasem Łasuszkowie:) Miłej niedzieli:)