Śliwki w słoikach na zimę
Śliwki w słoikach na zimę robię prawie co roku. Choć kilka słoiczków. Można je wykorzystać do ciast albo pierogów, albo po prostu zrobić z nich pyszny napój.
Składniki:
- dowolna ilość śliwek
- cukier
- przegotowana woda
- Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy pestkę
- Śliwki szczelnie układamy w wysterylizowanych słoikach przesypując je cukrem. Ja na litrowy słoik daję 4-5 łyżek cukru. Do mniejszych słoików dajemy go odpowiednio mniej
- Słoiki zalewamy wrzącą woda, zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 minut
Sterylizacja słoików: umyte i wypłukane słoiki i przykrywki wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 110 stopni. Od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury sterylizujemy słoiki i przykrywki ok 10 - 15 minut. Ze słoików i przykrywek powinna całkowicie odparować woda
Takie śliwki w zimie do ciasta drożdżowego, albo kruchego są niezastąpione! :)
OdpowiedzUsuńSuper będą na zimę :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam jabłka.
Super, na zimę będzie pysznie :-)
OdpowiedzUsuńW tamtym roku też robiłam takie śliweczki w słodkiej marynacie, były pyszne ;)
OdpowiedzUsuńtakie śliwki zawsze robi moja mama :)
OdpowiedzUsuń