Zupa gulaszowa po meksykańsku/
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa meksykańska to jedna z naszych ulubionych zup. Jest gęsta, pożywna i sycąca. Z powodzeniem zastępuje dwa dania. U nas jada się ją z pieczywem. Do zupy używam mięsa wołowego, najczęściej z pręgi, bo najszybciej robi się miękkie i po ugotowaniu nie jest żylaste.
Składniki: ( na ok 6 większych porcji )
- 700 g pręgi wołowej
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 duża marchewka
- kawałeczek selera
- kilka strąków żółtej fasolki szparagowej
- olej do smażenia mięsa
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
- majeranek
- opcjonalnie ser żółty do posypania zupy na talerzu
- Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą i wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy tak długo, aż z mięsa odparuje woda i nieco się zarumieni
- W garnku zagotowujemy wodę ( ok 2,5 - 3 litry ) z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy mięso jest juz zrumienione przekładamy go do gotującej się wody. Gotujemy ok 45 - 50 minut
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa: papryki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy, podobnie kawałek selera. Fasolkę szparagową tniemy na mniejsze kawałki
- Kukurydzę i fasolkę odcedzamy z zalewy
- Po 50 minutach do gotującego się mięsa dodajemy marchewkę, seler i fasolkę. Gotujemy ok 10 minut
- Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy kolejne 15 minut
- Następnie do zupy dodajemy warzywa z puszek i gotujemy jeszcze chwilę. jeśli zupa jest za gęsta dolewamy wody w czasie gotowania
- Zupę doprawiamy przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką
- W pół szklanki wody rozprowadzamy mąkę i wlewamy ją do zupy, Mieszamy i zagotowujemy. Na koniec doprawiamy majerankiem
- Zupę możemy posypać na talerzu tartym żółtym serem
Wspaniała zupka, z chęcią bym jej spróbowała :-) lubię takie syte zupy :-)
OdpowiedzUsuńPyszna i sycąca! Na obiadek idealna :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, też ją bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńtakie konkretne zupy bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń