Karkówka pieczona do kanapek. Pieczony karczek do chleba
Karkówkę piekę często, bo jej mięso jest bardzo smaczne i miękkie. Doskonale sprawdza się jako danie obiadowe, ale też jest wyśmienite na zimno, serwowane do kanapek. Tym razem upiekłam karkówkę w musztardowej marynacie. Połączenie składników doskonale się sprawdziło. Mięso wyszło aromatyczne z wyrazistą skórką, tak jak lubię. Doskonale nadaje się do chleba, na śniadanie czy kolację.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szczypty pieprzu
- łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- niepełna łyżka soli
Sposób wykonania:
- Z w/w składników przygotowujemy marynatę
- Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach ok 2 godziny
- Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i dopiekamy mięso, aby wierzch ładnie się zrumienił
- Upieczone mięso pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy okrzepnie w lodówce. Wówczas można kroić na prawdę cieniutkie plasterki i serwować je z ulubionym pieczywem
Takie domowe wędlinki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z całkowicie :) Szczególnie pieczona karkówka lub schab :)
Usuńwpaniała wędlinka, najlepsza i wiemy co jemy :)
OdpowiedzUsuńKarkówkę wg. tego przepisu zaplanowałam w tym roku na świąteczny półmisek.
OdpowiedzUsuńCały rok jadłam raczej dietetycznie ale jak są święta to ciut zaszaleję.
No i bardzo spodobała mi się ta marynata. Już sobie wyobrażam jak cudnie będzie ta wędlinka smakowała... :)
Od czasu do czasu można, a nawet trzeba zaszaleć. Taka karkóweczka jest pyszna i do chleba i na ciepło z jakimś sosem i ziemniakami na obiad. Pozdrawiam:-)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńZamierzam upiec dziś tą karkówkę tylko proszę o radę- termoobieg czy góra-dół?dziękuję i pozadrawiam. Agnieszka
Ja piekę na ustawieniu góra - dół. Pozdrawiam świątecznie. Anika!
OdpowiedzUsuńPycha jak wszystko z Twoich przepisów :) piekłam troszkę dłużej około 2.5 h
OdpowiedzUsuńJeśli moja karkówka waży 1,5 kg to jak długo mam piec?
OdpowiedzUsuń