Sałatka z pieczonych buraków do obiadu
Przedstawiam Wam przepis na prostą, a bardzo smaczną jarzynkę z buraczków do obiadu. Tym razem są to buraki pieczone, więc ich smak jest intensywniejszy. Bardzo smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Do pieczenia wybieramy buraki raczej mniejsze, aby nie wymagały zbyt długiego pieczenia. Długość czasu pieczenia zależy od wielkości i rodzaju buraków. Moje piekłam ok 1,5 godziny.
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków ( niezbyt dużych )
- 1 duże jabłko
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
- Buraki myjemy, nie obieramy i wykładamy na blachę w piekarniku. Ja blachę pokrywam folią aluminiową
- Buraki pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny, a kolejne pół godziny w 200 stopniach ( czas pieczenia może być krótszy w przypadku młodych buraków lub jeśli buraczki są nieduże ). Na koniec sprawdzamy widelcem, czy buraki są już miękkie
- Miękkie buraki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeszcze lekko ciepłe obieramy ze skórki
- Buraczki ścieramy na tarełku o dużych oczkach, podobnie obrane jabłko. Mieszamy
- Buraki z jabłkiem doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
- Pozostawiamy na ok 0,5 godziny, aby smaki się przegryzły. Podajemy jako jarzynkę do drugiego dania
Ale narobiłaś smaka :D
OdpowiedzUsuńTakie sałatki z buraków do ziemniaków bardzo lubię, najczęściej robię z gotowanych. Z pieczonych jeszcze nie robiłam, ale pomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie buraczki! :)
OdpowiedzUsuńPycha. Bardzo lubię pieczone buraki. Mają lepszy smak niż gotowane :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki, pomysł rewelacyjny ;)
OdpowiedzUsuńTeż robię buraczki właśnie z jabłkiem. Totalna pychota.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone buraki. sałatka musiała być pycha!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysl z pieczeniem ziemniakow. Kiedys sprobowalam i wyszly gorzkie, ale moze to wina burakow. Narobilas mi checi, zeby sprobowac jeszcze raz :-)
OdpowiedzUsuńPewnie tak, bo moje ostatnio pieczone buraki wyszły słodkie. Musiałam je dokwaszać cytryną. Takie pieczone mają jeszcze intensywniejszy smak od tych gotowanych, bo żadne smaki nie uciekają do wody, a wręcz przeciwnie. Piekarnik zawsze jest zaparowany po pieczeniu buraków, więc płyn z samych buraków nieco odparowuje, a pozostaje sama esencja. Sa pyszne:-)
UsuńSprofanowałem ten wspaniały przepis i zrobiłem taką samą sałatkę, ale do kolacji,nie do obiadu,za co - przepraszam.
Usuń