Ćwikła z pieczonych buraków
Buraki ostatnio częściej piekę niż gotuję. Ich smak i kolor są intensywniejsze, a więc przygotowana z nich jarzynka do obiadu smaczniejsza. Buraki wymagają dość długiego pieczenia aby zmiękły, dlatego lepiej wybierać buraki niewielkie bądź średnie, wtedy szybciej się upieką.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 - 2 łyżki tartego chrzanu
- mielony kminek ( 1/4 łyżeczki )
- sok z połowy cytryny
- sól
- cukier
Sposób wykonania:
- Buraki myjemy, osuszamy, a następnie każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy widelcem, czy buraki są już wystarczająco miękkie 9 długość pieczenia zależy od wielkości i gatunku buraków )
- Po wystudzeniu buraki obieramy i ścieramy
- Doprawiamy w zależności od gatunku i smaku buraczków odpowiednią ilością cukru ( ok 0,5 łyżeczki ), solą, kminkiem i sokiem z cytryny ( ilość według uznania i upodobania ). Na koniec dodajemy starty chrzan ( może być ze słoiczka )
ja od lat już piekę buraki a nie je gotuję ;) Zazwyczaj piekę je ok 1,5 h i zostawiam w piekarniku aż wystygną
OdpowiedzUsuńMniam ja ją uwielbiam :-) do mięs jest wspaniała :-)
OdpowiedzUsuńburaczki uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń