Szybkie ciasto z białek z owocami
Zdarza się, że przy wypiekach zostają nam białka. Czasami całkiem sporo. Jakoś tak nie lubię ich wyrzucać, więc po prostu je mrożę.W plastikowych pojemniczkach z przykrywkami. Oczywiście nie mrożę każdego białka w osobnym pojemniku, lecz gromadzę je po kilka w jednym tz jak z jakiegoś wypieku zostają mi np 3 białka wlewam je do pojemniczka i podpisuję, ile białek w nim umieściłam. Po rozmrożeniu trudno jest rozpoznać ilość białek, bo robi się z nich jedna zwarta substancja, nie tak jak ze świeżymi. Gdy zostaje mi kolejne białko dodaję go do zamrożonych i podpisuję 3+ 1. Nie gromadzę więcej niż 6 - 7 białek w jednym pojemniczku, gdyż najwyżej tyle można wykorzystać przy jednorazowym wypieku. Gdy zachodzi potrzeba wyjmuję pojemnik, rozmrażam białka i potem można z nimi już robić, co dusza zapragnie:-).
Po świętach zgromadziłam całkiem sporo białek, a czas robić porządki w zamrażalce przed nowym sezonem owocowym. Padło na ciasto z samych białek, które robi się szybko. Jest całkiem smaczne i niedrogie, więc jeśli nie chcemy wyrzucać białek możemy pokusić się właśnie o takie ciasto na deser.Zdarza się, że przy wypiekach zostają nam białka. Czasami całkiem sporo. Jakoś tak nie lubię ich wyrzucać, więc po prostu je mrożę.W plastikowych pojemniczkach z przykrywkami. Oczywiście nie mrożę każdego białka w osobnym pojemniku, lecz gromadzę je po kilka w jednym tz jak z jakiegoś wypieku zostają mi np 3 białka wlewam je do pojemniczka i podpisuję, ile białek w nim umieściłam. Po rozmrożeniu trudno jest rozpoznać ilość białek, bo robi się z nich jedna zwarta substancja, nie tak jak ze świeżymi. Gdy zostaje mi kolejne białko dodaję go do zamrożonych i podpisuję 3+ 1. Nie gromadzę więcej niż 6 - 7 białek w jednym pojemniczku, gdyż najwyżej tyle można wykorzystać przy jednorazowym wypieku. Gdy zachodzi potrzeba wyjmuję pojemnik, rozmrażam białka i potem można z nimi już robić, co dusza zapragnie:-).
Na wierzchu ciasta poukładałam jabłka, ale można wykorzystać inne ulubione owoce.
Składniki:
- 7 białek
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 2 łyżki oleju
- sok z połowy dużej cytryny
- cukier waniliowy ( 16 g )
- szczypta cynamonu
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
- Do ubitych białek dosypujemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając ciasto, ale na mniejszych obrotach oraz dodajemy olej
- Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy masłem
- Na cieście układamy obrane jabłka pocięte na ósemki. Po obraniu skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut
mmm...przepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńw sam raz gdy mamy ochotę na słodkie :)
OdpowiedzUsuńapetyczne i kusi do jedzenia i upieczenia
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto! Pięknie się prezentuje i na pewno jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam ciacho z piekarnika, będzie na deser po dzisiejszym grilowaniu :)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i rzeczywiście szybko się robi.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie białek.
Pozdrawiam :)
Zrobiłam z morelami , przepyszne
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze z podwójnej porcji w prostokątnej blaszce z brzoskwiniami i jeżynami :)
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuń