Chleb orkiszowy na suchych drożdżach.
Prosty chleb orkiszowy
Bardzo lubię ten chleb. Piekę go zazwyczaj na suchych drożdżach. Mam wrażenie, że mniej są potem wyczuwalne. A ponadto nie robię żadnych zaczynów. Są więc i wygodniejsze.
Chleb piekę w specjalnej keksówce do chleba z nieprzywieralną powłoką. Kupiłam ją kilka lat temu i jestem z niej bardzo zadowolona. Chleb ładnie odstaje od formy. Nigdy się nie przykleja.
Ciasto wyrabiam przy pomocy robota stacjonarnego, tak więc nie ma przy nim dużo pracy, a smakuje bardzo dobrze.
Ważne jest, aby chleb po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy i studzić na kratce kuchennej.
Składniki:
- 600 g mąki orkiszowej
- 450 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki solo
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki masła lub oliwy
- Do miski wlewamy lekko ciepłą wodę. Wsypujemy do niej sól i dodajemy masło ( miękkie ) lub oliwę. Mieszamy do rozpuszczenia składników
- Na wodę wsypujemy mąkę, na nią cukier, a na sam wierzch drożdże. Mieszamy. Ja robię ciasto na ten chleb w robocie kuchennym. Robot pracuje kilka minut, aby składniki dokładnie się wymieszały i połączyły
- Po dokładnym wyrobieniu ciasta przekładamy go do formy. Ja posiadam specjalną formę do chleba, do której ciasto nigdy nie przywiera. Można ją posmarować tłuszczem ( ja masłem ) lub też nie
- Ciasto w formie równo rozprowadzamy za pomocą łopatki, gdyż nie jest na tyle płynne, aby samo się równomiernie rozlało wewnątrz foremki
- Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeśli kuchnia jest chłodna najlepiej wstawić go do piekarnika przy zapalonej lampce i czekać aż przynajmniej podwoi swoją objętość. ja mam dość dużą formę, więc nie ma obaw, że ciasto mi ją przerośnie i zacznie się wylewać, ale jeśli będziecie piec chleb w mniejszej keksówce to trzeba sprawdzać, czy aby nie jest już go za dużo. W zależności od warunków temperaturowych rośnie w różnym tempie. Ostatnio wstawiłam ciasto do wyrośnięcia do piekarnika, w którym chwilę wcześniej piekłam ciasteczka. Ostudziłam go oczywiście, ale było w nim i tak ciepło. Ciasto wyrosło ładnie, ale wcale się nie spieszyło
- Jeśli ciasto wyrasta nam w piekarniku, to jak już osiągnie odpowiednią objętość włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy licząc od momentu jak osiągnie wymaganą temperaturę ok 50 minut
- Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika. Studzimy ok 10 min, a następnie wyjmujemy z formy na kratkę kuchenną. Spód musi być "przewiewny". Kroimy po całkowitym wystudzeniu
wspaniale wyrósł ;)
OdpowiedzUsuńNatknęłam się na ten przepis przypadkiem, szukając w ciemno, bo zepsuła mi się maszyna do pieczenia chleba i byłam zmuszona upiec w piekarniku. Wcześniej zawsze zakalce mi wychodziły. Ten chlebek udał się pięknie!! Przepis genialny - prosty i szybki. Przytulam na stałe ;-) Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńPycha😃👍 Udał się. Piekę już czwarty wg. tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPiekę pierwszy raz... Zobaczymy 🙂
OdpowiedzUsuńPyszny
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis pięknie wyszedł
OdpowiedzUsuńPiekłam tydzień temu, dziś powtórka ale z podwójnej porcji..jest pyszny i prosty w przygotowaniu!
OdpowiedzUsuńNa jaki wymiar foremki jest przepis?
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Szybko w przygotowaniu. Chleb MEGA.
OdpowiedzUsuńKamila
OdpowiedzUsuń