Żeberka duszone w sosie
Żeberka w sosie to jedno z moich ulubionych dań. Owszem, nie jest to danie lekkie, ale raz na pewien czas można sobie pozwolić na trochę szaleństwa i skonsumować nieco nadprogramowych kalorii. Raz się żyje ! :-). A zresztą żeberka znikają u mnie zawsze w błyskawicznym tempie, więc trudno ich nie robić, jak wiem, że nikt nie będzie grymasił.
Składniki:
- 1 - 1,2 kg żeberek
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- kminek mielony ( ok 0,5 łyżeczki )
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki ( ja zazwyczaj na kawałki z 2 kosteczkami )
- Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem, a następnie mąką
- Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zbrązowienia
- Następnie przekładamy do gotującej się wody z liściami i zielem. Wody powinno być tyle, aby przykryła żeberka
- Gotujemy ok 1 godziny, a następnie doprawiamy mielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości żeberek ( jeszcze ok 0,5 godz ). Jeśli woda odparowała to uzupełniamy ją
- Na koniec, jeśli sos jest za rzadki to dolewamy do niego nieco wody rozmieszanej z łyżeczką mąki i jeszcze chwilę gotujemy
- Ja podałam żeberka z włoskimi kluseczkami gnocchi ( przepis TUTAJ )
Przepyszne mięsko, lubię żeberka, nawet bardzo :)
OdpowiedzUsuńwspaniała klasyka :)
OdpowiedzUsuńChodzą z mną ostatnio takie żebereczka! Pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka byłaby zachwycona takim obiadem! :)
OdpowiedzUsuń