Zrazy z mięsa mielonego w sosie
Zrazy mielone
Zrazy to danie, które robię zdecydowanie za rzadko. Są bardzo smaczne i wcale nie jakieś pracochłonne. Dziś przedstawiam ich wersję podstawową, bo mogą być też zrazy z farszem. Ale takie bez dodatków w sosie też są bardzo smakowite i zachęcam do wypróbowania przepisu, kto takich zrazów jeszcze nie robił.
Zrazy to danie, które robię zdecydowanie za rzadko. Są bardzo smaczne i wcale nie jakieś pracochłonne. Dziś przedstawiam ich wersję podstawową, bo mogą być też zrazy z farszem. Ale takie bez dodatków w sosie też są bardzo smakowite i zachęcam do wypróbowania przepisu, kto takich zrazów jeszcze nie robił.
Składniki: ( na ok 10 zrazów)
- 600 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
- ostra papryka
- 1 łyżka suszonej jarzynki
- mielony kminek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- mąka pszenna i ziemniaczana do zagęszczenia sosu i obtoczenia zrazów
- Mięso łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką ( ja mielę ja razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mięsa ), startą cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy jajko, sól, pieprz, łyżkę majeranku i płaską łyżeczkę słodkiej papryki mielonej. Dokładnie wyrabiamy masę
- Z mięsa formujemy podłużne zrazy i obtaczamy w mące pszennej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem
- W garnku zagotowujemy wodę z zielem angielskim, liściem laurowym i jarzynką. Wody powinno być tyle, aby przykryła zrazy
- Obsmażone mięso przekładamy do gotującej się wody i gotujemy ok 30 minut
- Pod koniec sos doprawiamy ostrą papryką ( pół łyżeczki ), kminkiem mielonym( pół łyżeczki ), majerankiem ( ok 1 łyżki ) i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę wszystko gotujemy
- Sos zagęszczamy niewielką ilością zimnej wody rozmieszanej z mąką pszenną i ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od ilości sosu. Ja dałam 1, 5 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie rozmieszaną wodę z mąką wlewamy do sosu i szybko mieszamy. Chwilę razem gotujemy
- Zrazy z sosem doskonale smakują z kaszami: jęczmienną czy gryczaną
Pyszny, tradycyjny obiad :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńZraziki pierwsza klasa. Na obiadek idealne :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka bardzo lubi zrazy :) Z takiego obiadu byliby na pewno zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńDlaczego nie można tego przepisu wydrukować?
OdpowiedzUsuńNie potrafię określić słów zachwytu. Zrazy są świetne. Super delikatne mięso i jest pyszne przede wszystkim
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno, wyszły pyszne i bardzo dziękuję za przepis. Kupiłam mięso z indyka ( udziec ).
OdpowiedzUsuń