Kotlety z siekanego mięsa drobiowego robię dość często. Są smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Lubimy je u nas. Nam pasuje do nich sos i czasami go przyrządzam. W takim wydaniu smakują nam one najbardziej, choć z ryżem bądź ziemniakami i ulubioną surówka też są pyszne. Dziś podaję przepis na ich wersję podstawową. Ale można je też przyrządzać z różnymi dodatkami.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka tartej bułki
- sól
- pieprz
- Pierś myjemy i siekamy na niewielkie kawałki. Oprószamy papryką, solą, pieprzem. Mieszamy
- Obsypujemy mąką i znów mieszamy
- Dodajemy jajka i tartą bułkę
- Masę dokładnie mieszamy
- Smażymy na rozgrzanym oleju nakładając jak placki ziemniaczane. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż kotleciki ładnie się zarumienią
- Z podanej ilości wychodzi 6 kotletów
Super kotleciki, obiadek pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńNa liście składników znajduje się bułka tarta, czy dokładamy ją razem z mąką?
OdpowiedzUsuńUmknęło mi, ale już uzupełniłam przepis:-)
Usuńdawno ich nie robiłam, dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuń