Bób z kaszą gryczaną, cukinią i kiełbasą
Inspiracją na to danie był przepis Anulli, która prowadzi bloga Fabryka Pomysłów. Trochę pozmieniałam i wyszło danie, które świetnie sprawdziło się na sycący obiad. Muszę przyznać, że kasza gryczana doskonale pasuje do bobu, jak i do pozostałych składników użytych w przepisie.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 250-300 g bobu
- 1 mała cukinia
- 1 pęto kiełbasy ( u mnie wiejskiej )
- 200 g chudego boczku
- 1 cebula
- olej
- sól
- Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu
- Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
- Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż nieco zmięknie. Pod koniec oprószamy delikatnie solą
- Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy wytopi się nieco tłuszczu dodajemy drobno posiekaną młodą cebulkę i chwilę razem smażymy
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy
- Podajemy na ciepło
cieszę się, że Cię zainspirowałam :) Twoja wersja taka na bogato :) a kasza gryczana i bób to tak udane połączenie, które mnie zaskoczyło :)
OdpowiedzUsuńDanie bardzo smaczne. Na bogato ze wzg na męską część domowników:-). Bób i kasza gryczana - strzał w 10:-)
UsuńMniam, wspaniałe danie, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńa jak smakuje na zimno, czy nie smakuje?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Trzeba spróbować!
Usuń