Pierogi ruskie z miętą
Dziś przedstawiam Wam kolejną wersję pierogów ruskich, chyba najbardziej przeze mnie ulubionych pierogów. Dziś z dodatkiem mięty. Do dodania jej do pierogów zachęciła mnie pani od której kupowałam na targu miętę w doniczce. Powiedziała, że doskonale nadaje się do pierogów ruskich. I wtedy przypomniałam sobie, że moja babcia dodawała do pierogów miętę, ale suszoną. Moja mama robiła już tradycyjne pierogi ruskie bez mięty, czasem z dodatkiem boczku. A ja postanowiłam spróbować i wyszły bardzo smaczne, jak zwykle zresztą. Próbowałam już też wersji z suszoną miętą. I w sumie i jedna i druga wersja smakuje doskonale. Sprawdźcie sami!
A tu z miętą suszoną:
Składniki:
Na ciasto:
- 50 dkg mąki
- żółtko
- szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 20 dkg białego sera
- 80 dkg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 - 2 łyżeczki drobniutko posiekanej świeżej mięty lub nieco mniej ok 1 łyżeczki mięty suszonej, dodatkowo roztartej jeszcze w palcach
- sól
- pieprz
- duża cebula + 2 łyżki oliwy
- 10 dkg słoniny
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Gorące przecisnąć przez praskę albo ugnieść łyżka do puree. Ostudzić
- Ser zetrzeć na tarełku o małych oczkach
- Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. Uważać, aby nie przypalić
- Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem, posiekana drobno miętą i cebulką. Doprawić solą i pieprzem
- Mąkę przesiać na stolnicę ( choć ja ostatnio robię ciasto w szerokiej misce, a dopiero jak jest wyrobione to przenoszę się na stolnicę ), zrobić zagłębienie i wlać gorącą wodę ( jeśli wody będzie za dużo, dodać trochę mąki i na odwrót ). Zamieszać. Następnie dodać żółtko oraz oliwę. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkować od razu w całości , albo dzieląc go na dwa lub trzy kawałki( w zależności od tego, ile mamy miejsca )
- Z ciasta wykrawać kółka. Na środku każdego kłaść łyżeczkę farszu. Składać na pół i zlepiać brzegi, najpierw zwyczajnie, a potem jeszcze raz powstały rancik formować opuszkami palców na kształt falbanki. Resztki ciasta od razu zagniatać, aby nie wyschły i wkładać do miski przykrywając ściereczką
- Zagotować osolona wodę. Pierogi wkładać partiami. Delikatnie zamieszać i gotować ok. 4 min od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi, które czekają na gotowanie powinny być przykryte ściereczką
- Podawać polane stopioną słoninką ze skwarkami lub przysmażoną cebulką
- Pierogi smakują też na drugi dzień odsmażane na patelni na oleju lub tłuszczu ze stopionej słoninki
Ciekawy dodatek z tą miętą- przełamuje smak :)
OdpowiedzUsuńruskie bardzo lubię, ale nie dodawałam do nich jeszcze mięty.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńNo super pomysł! Ruskie pierogi bardzo lubi, ale z miętą jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń