Pierogi z jagodami w cieście ziemniaczano - kukurydzianym
Pierogi z jagodami to stały punkt każdego lata. Są pyszne, dlatego powtarzam je co jakiś czas. Tym razem postanowiłam zrobić nieco inne ciasto na pierogi. Ciasto z dużą ilością ziemniaków i mąki kukurydzianej. Pierogi smakowały bardzo dobrze, a ciasto nieco inne, choć bardzo smaczne.
Pierogi z jagodami to stały punkt każdego lata. Są pyszne, dlatego powtarzam je co jakiś czas. Tym razem postanowiłam zrobić nieco inne ciasto na pierogi. Ciasto z dużą ilością ziemniaków i mąki kukurydzianej. Pierogi smakowały bardzo dobrze, a ciasto nieco inne, choć bardzo smaczne.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków ( najlepiej odmiana mączysta )
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej
- jagody leśne + łyżka mąki ziemniaczanej + cukier
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze gorące dokładnie ubijamy łyżką do puree ( lub po ostudzeniu mielimy w maszynce )
- Całkowicie wystudzone ziemniaki łączymy ze szklanką mąki kukurydzianej, szklanką mąki pszennej i jajkami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy partiami pozostałe pół szklanki mąki pszennej
- Jagody płuczemy na sicie, dokładnie odsączamy, obsypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem ( ilość wg uznania )
- Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż zwykłe ciasto na pierogi dość mocno podsypując je mąką ( lubi się przyklejać do deski )
- Za pomocą foremki wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczkę jagód i zlepiamy
- Gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 - 4 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody
- Podajemy z przyrumienioną na maśle bułą tartą lub śmietaną i obsypujemy cukrem
To ciasto brzmi niezwykle ciekawie!
OdpowiedzUsuńLubię jeść pierogi, ale nie lubię ich robić :) Ale dla takich bym się poświęciła :)
OdpowiedzUsuńach pierogi z jagodami<3 ciekawy pomysł na ciasto.
OdpowiedzUsuńja robię większe szybciej się lepi
OdpowiedzUsuń