Szarlotka z papierówkami
To kolejny przepis na pyszne ciasto z pierwszymi w sezonie jabłkami. Jako, że w moim ogrodzie co roku drzewko obdarowuje nas niezliczoną ilością dorodnych i bardzo smacznych papierówek, a ich czas leżakowania nie może być za długi, więc co rusz piekę z nimi ciasta i przyrządzam marmoladki albo soki. Dziś przepis na bardzo smaczne ciasto z tymi soczystymi owocami lata. Owoce są nieco kwaskowate, bo nie dodaję do nich za dużo cukru, ale słodycz ciasta łamie kwaskowatość jabłek.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru + 4 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok 2 - 2,5 kg jabłek papierówek
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grubsze plastry
- Jabłka przekładamy do garnka. Podlewamy 2-3 łyżkami wody. Dosypujemy cukier ( 4 łyżki ), cukier waniliowy i cynamon i prażymy na wolnym ogniu, aż jabłka staną się nieco szkliste i zmiękną. Następnie studzimy
- Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miski malaksera i zagniatamy jednolite ciasto. Masło powinno być w temperaturze pokojowej pokrojone w drobniejsze kawałki.
- Wyrobione gładkie ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą częścią wykładamy spód i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
- Tortownicę i pozostałe ciasto wkładamy do lodówki na ok 1/2 godziny
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy i nakładamy do tortownicy ostudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski. Pokrywamy wierzch ciasta
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na funkcji termoobieg i pieczemy ok 40 minut
- Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie z piekarnika i studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem
Ta krateczka jest absolutnie urocza. Idealne zwieńczenie ciasta.
OdpowiedzUsuńU nas też już papierówki się pojawiły. Twoja szarlotka wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńszarlotka - jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńPapierówki to najlepsze jabłka jakie istnieją. A szarlotka z nimi - to dopiero jest pyszne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńJak duża tortownica?
OdpowiedzUsuń23 cm
Usuń