Zupa gołąbkowa
Taką zupę gotuję już któryś raz. Dawno temu znalazłam taki przepis w którejś z kolorowych gazet. Zupa na prawdę smakuje i pachnie jak nasze gołąbki, a robi się ją znacznie szybciej. Składniki te same, tylko danie płynne:-).
Z podanej ilości składników wychodzi duży gar zupy. Równie dobrze, jak nie lepiej, smakuje na drugi dzień, więc można pokusić się o zrobienie takiej dużej porcji zupy, jeśli rodzina składa się z kilku osób. Danie właściwie jednogarnkowe - z powodzeniem wystarczy za cały obiad. U nas jadana jest dodatkowo z kromką chleba, więc tym bardziej jest daniem sycącym.
Składniki: ( na duży garnek zupy )
- pół główki kapusty ( jeśli jest mała to cała. Najlepiej smakuje w tej zupie młoda kapusta ))
- 500 g mięsa wieprzowego ( u mnie szynka )
- 1 cebula
- 100 g ryżu
- 1 gęsty przecier ( słoiczek 190 g )
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju
- ewentualnie koperek
- Kapustę dość grubo szatkujemy
- Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy mięso oprószone solą i pieprzem i smażymy mieszając, aby nie pozbijało się w grudki
- W garnku zagotowujemy ok 3 litry wody
- Usmażone mięso przekładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 30 minut
- Następnie do wody z mięsem dodajemy przepłukany ryż oraz posiekaną kapustę i gotujemy kolejne 15 minut. W tym czasie solimy i doprawiamy pieprzem
- Na koniec do zupy dodajemy przecier. Wcześniej można go rozprowadzić w szklance lub dwóch przegotowanej wody ( zależy jaka gęsta jest zupa i jaką gęstość chcemy uzyskać ). Zagotowujemy i ewentualnie gotujemy jeszcze chwilę, jeśli kapusta nie jest jeszcze zbyt miękka ( młodej wystarcza zazwyczaj 15 minut )
- Na koniec smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy
- U nas podaje się ją dodatkowo z chlebem, choć jak najbardziej można jadać solo
Witam
OdpowiedzUsuńCiekawa zupka napewno zrobie, a mam pytanie gdzie moge kupic takie swietnie miseczki na zupe, pozdrawiam serdecznie
Mam je już dość długo i nie pamiętam, gdzie je zakupiłam, ale faktycznie są fajne, bo w sam raz na porcję zupy jak dla mnie. Dla męża musi być większy talerz:-)
UsuńZrobilam....jest pyszna , dodalam pieprzu cayenne i dala popalic😀
UsuńWygląda apetycznie ale czy aby na pewno 50 gram mięsa? pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńPoprawiłam. Miało być 500g:-)
UsuńNigdy nie miałam okazji jeść takiej zupki, ale zapowiada się bardzo smakowicie. Na pewno kiedyś taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam:-)
Usuńtakiej zupki jeszcze nie gotowałam, ciekawa :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakuje swietnie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, szkoda że tak ciężkostrawne;( Weekendowy obiadek;)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjna a dla dzieci super
OdpowiedzUsuńtakiej zupki jeszcze nie gotowałam, ciekawa :)
OdpowiedzUsuńA ja już miałem na stole taką zupkę;)
OdpowiedzUsuńThank you for some other excellent post. Where else could anyone get that kind of information in such
OdpowiedzUsuńa perfect approach of writing? I've a presentation subsequent week,
and I'm at the look for such information.
hejka musze sobie takie zrobic u siebie
OdpowiedzUsuń